"Din ce se vede pana acum, persoanele fizice incep sa economiseasca tot mai mult, in timp ce resursele pe zona persoanelor juridice scad. Cred ca, desi dobanzile devin cateodata real negative, precautia pe care lumea incearca s-o aiba din ce in ce mai mult in perioade de criza precumpaneste si oamenii tind sa economiseasca chiar daca, pe perioade scurte, dobanzile nu sunt cele mai bune", a afirmat Cojocaru, dupa o conferinta.

El a admis ca, intr-o oarecare masura, bancile au ramas singura alternativa sigura pentru economisire, fiind preferate de populatie in pofida dobanzilor reduse.

Cojocaru nu se asteapta la o scadere a economisirii populatiei in banci, desi anul trecut dobanzile la depozite au fost real negative.

Vicepresedintele Volksbank considera ca dobanzile din banci sunt foarte bune comparativ cu alte tari si vor ramane la acelasi nivel in acest an, probabil cu o mica scadere pentru lei, mentionand ca banca pe care o reprezinta va urmari ce se intampla in piata in privinta dobanzilor si se va alinia.

El a apreciat totodata ca oamenii isi vor tine banii in banci atat timp cat considera ca dobanzile sunt corecte.

Datele BNR arata ca depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut in ianuarie cu 0,3%, la 74,9 miliarde lei. La 31 ianuarie 2013, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 1,5% (-4,2% in termeni reali) fata de 31 ianuarie 2012.

Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au redus cu 3,6%, la 48,8 miliarde lei. La sfarsitul lunii ianuarie, depozitele in lei ale persoanelor juridice au scazut cu 6,8% (-12% in termeni reali) fata de 31 ianuarie 2012.

Potrivit BNR, depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, au crescut cu 0,2%, la 72 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valuta s-au majorat cu 1,3%, la 16,42 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 16,3% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 15,2%); depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 17,1% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei au crescut cu 16%), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au majorat cu 14,7% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 13,7%).