Noile date sunt cuprinse in Prognoza de toamna 2014, postata pe site-ul Comisiei. Pentru 2016 si 2017 sunt anticipate cresteri de 3%, respectiv 3,3%.

Potrivit datelor semnal publicate la finele saptamanii trecute de Institutul National de Statistica, economia a crescut cu 1,9% in cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustata sezonier, si cu 2,8% pe primele noua luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual inregistrat in luna iunie.

In ceea ce priveste inflatia, Comisia de Prognoza estimeaza o rata de 1,6% in acest an, mult sub cea anticipata in Prognoza de primavara (3,5%), in timp ce pentru finele anului 2015 datele variaza mai putin - 2,9%, fata de 3,1% in mai. Preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,2% fata de luna anterioara si cu 1,44% comparativ cu octombrie 2013.

Comisia Europeana, in schimba, a redus semnificativ prognoza privind evolutia PIB-ului Romaniei in acest an, ca urmare a incetinirii cresterii in cel de-al doilea trimestru, anticipand un avans anual de 2%, fata de o crestere de 2,8% estimata in iunie, potrivit prognozei economice de toamna. In prognoza de primavara, Comisia anticipa o crestere economica de 2,5% pentru acest an.

"Ritmul cresterii economice s-a redus de la 3,5% in 2013 la 2,4% in prima jumatate a anului, in principal ca urmare a incetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea a fost sprijinita de consumul privat si exporturile nete, in timp ce investitiile au continuat sa contribuie negativ la cresterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%", se arata in raportul CE.

Si prognoza pentru 2015 a fost revizuita in scadere, Comisia estimand un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, fata de proiectia de 2,6% prezentata in raportul din primavara.