Guvernul a primit o informare din partea Comisiei Europene (CE) in care se arata ca platile pentru cererile aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) vor fi reluate in perioada imediata, documentul fiind analizat in sedinta de marti a Executivului.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, la finalul sedintei Cabinetului, ca reprezentantii CE si-au anuntat intentia de a relua aceste plati "ca masura exceptionala", avand in vedere situatia economica a Romaniei.

"Decizia se bazeaza pe progresele inregistrate in implementarea proiectelor POSDRU. Punerea in aplicare a acestei masuri presupune insa realizarea unor actiuni de catre Autoritatea de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor, pe baza voluntara, si anume retragerea celor doua cereri de plata aflate la Comisie, transmise la 21 decembrie 2011 si 6 februarie 2012, retransmiterea acestora cu o valoare diminuata de 10% din valoarea cheltuielilor certificate, ca o corectie preventiva, si o confirmare a angajamentului Romaniei de a utiliza aceasta corectie preventiva pe tot parcursul anului 2012 daca se dovedeste a fi necesara dupa misiunea de audit din aprilie-mai, inclusiv aplicarea de corectii sistemice daca va fi cazul. Aceasta abordare va asigura o protectie suficienta bugetului comunitar, cu caracter exceptional si temporar pana la 30 iunie 2012. Se reiau asadar platile pentru POSDRU cu aceste constrangeri, o reducere de 10% pentru facturile emise si un angajament preventiv in acelasi cuantum pentru prima jumatate a anului, urmand sa vedem apoi, in functie de rezultatele misiunii de audit, ce se va mai intampla", a spus Suciu.

In Luna februarie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara ca scrisoarea de la CE privind intreruperea platilor in cadrul POSDRU se referea la o cerere de rambursare de 20 de milioane de euro si ca pana la reluarea platilor nicio cerere nu va mai fi transmisa Comisiei.

Ministerul Afacerilor Europene a primit, la 20 februarie, scrisoarea oficiala a Comisiei Europene prin care este anuntata intreruperea termenului de plata pentru cererile aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

DG EMPL a mentionat, la momentul luarii deciziei de intrerupere ca, in Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni. Intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati.