Astfel, CE anticipeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) va creste anul viitor cu 2,2%, confirmand totodata prognoza de plus 1,6% pentru 2013, in linie cu asteptarile FMI si ale Guvernului, potrivit prognozei economice de primavara, prezentata vineri de Executivul de la Bruxelles, scrie Mediafax.

Pentru anul viitor, FMI anticipeaza o crestere de 2% a PIB-ului Romaniei, potrivit prognozei economice mondiale publicata in aprilie. In prognoza economica de iarna, publicata in februarie, CE anticipa pentru Romania o crestere economica de 1,6% in acest an si 2,5% in 2014.

Economia Romaniei va fi sustinuta anul viitor de efectul reformelor structurale adoptate in zona de productie si pe piata fortei de munca, antipeaza Comisia. Principalul motor al economiei va fi cererea interna, atat investitiile, cat si consumul privat, in timp ce exporturile vor aduce o contributie negativa la cresterea economica, se arata in raportul publicat vineri.

Conditiile dificile de finantare si procesul de dezintermediere prin care trec bancile vor afecta creditul catre economie si vor limita cresterea exporturilor, anticipeaza CE. Cererea externa va inregistra de asemenea o evolutie negativa, din cauza situatiei economice dificile a principalilor parteneri comerciali (din Europa - n.r.).

Deficitul de cont curent se va mentine sub 4% din PIB in 2013 si 2014, la 3,9%, respectiv 3,8%, estimeaza CE.
Cresterea economica ar putea depasi estimarile in cazul unui an agricol peste asteptari sau unei bune absorbtii a fondurilor UE. Pe de alta parte, PIB-ul ar putea fi influentat negativ de o incetinire peste asteptari a creditului intern.