Comisia juridica s-a intrunit, marti dimineata, la ora 8.00, pentru a discuta solicitarea DNA, in conditiile in care procurorii cerusera ca documentele sa le fie puse la dispozitie pana la ora 12.00.

Comisia a decis in favoarea solicitarii DNA, cu majoritate de voturi. Decizia Comisiei juridice va fi transmisa Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

Luni insa, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zonea, declara ca a fost mandatat de Biroul Permanent sa discute cu procurorul general si ministrul Justitiei in legatura cu solicitarea DNA privind ASF, deoarece modul de comunicare nu este corespunzator, iar Comisia juridica va da un punct de vedere.

"Am primit mandate din partea Biroului Permanent si comitetului liderilor sa am o discutie cu ministrul Justitiei si cu procurorul general. Este pentru prima data dupa foarte multi ani cand procurorul general nu corespondeaza cu Camera Deputatilor, ci printr-un procuror subordonat, si se cere imperativ un document si se atentioneaza ca, daca nu-l trimitem pana maine la ora 12.00, vin ei sa-l ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzator cu democratia si statul de drept", a afirmat Zgonea, dupa sedinta Biroului Permanent.

Zgonea a aratat ca toti liderii, indiferent de culoarea politica, sunt "un pic preocupati" de faptul ca votul, amendamentele si dezbaterile din comisii sunt "sub protectia articolului 72 din Constitutie".

"Vrem sa stim care este fondul acestui dosar, daca el se refera la articolul 72 din Constitutie, atunci este neconstitutional, daca se refera la alte chestiuni, toate datele vor fi puse la dispozitie, ca de obicei", a adaugat Zgonea.

El a mai spus ca membrii Comisiei juridice vor da un punct de vedere pe aceasta tema.

DNA a trimis o adresa catre Camera Deputatilor prin care se arata ca, "in conformitate cu dispozitiile art.169 si art. 170 din CPP, s-a dispus prezentarea si predarea de catre institutia Camera Deputatilor a urmatoarelor inscrisuri", mentionandu-se proiectul de ordonanta privind ASF, impreuna cu toate inscrisurile, inclusiv amendamentele depuse, rapoartele intocmite de comisii, avizele date de comisii, inregistrarile audio si procesele-verbale ale sedintelor comisiilor, precum si identitatea persoanelor care au participat la sedintele respective.

DNA mai solicita Camerei Deputatilor si documentele care reflecta circuitul inscrisurilor detinute de Camera Deputatilor privind aprobarea proiectului de lege si copia dupa Registrele de corespondenta cu privire la corespondenta purtata de catre Camera Deputatilor si catre organisme in legatura cu acest proiect.

Documentele solicitate vizeaza Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a redus numarul membrilor board-ului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si a impus o serie de criterii profesionale, prin care s-ar fi urmarit protejarea intereselor firmei de asigurari Carpatica.

In cazul in care Parlamentul si Guvernul nu vor transmite DNA documentele solicitate in dosarul Carpatica, procurorii ar putea sa solicite ridicarea acestor acte.