Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, cu 233 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. 

Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva.  

Conditiile care trebuie indeplinite pentru stingerea in acest mod a datoriilor sunt: intre parti s-a incheiat un contract de credit, iar bunul oferit in plata este un bun imobil ipotecat in favoarea creditorului in vederea garantarii executarii obligatiilor asumate prin contractul de credit. 

Legea initiata de liberalul Daniel Zamfir vine ca o eliberare pentru toti care au credite ipotecare si nu le mai pot plati. Aprobat de parlamentari de la toate partidele, textul lasa posibilitatea clientilor sa anunte banca, prin avocat sau notar, ca nu mai plateste creditul si renunta la proprietate. Imediat, datoria se va considera stinsa.  

Daniel Zamfir, initiator lege: "Sunt 800.000 de familii care nu isi pot plati azi ratele la banca".

Indiferent daca valorea casei acopera sau nu datoria, banca nu va mai avea dreptul sa ceara cilentului niciun leu in plus.  

Virgil Guran, deputat PNL: "De ce omul tre sa riste, iar banca nu isi ia niciun risc?"  

 Alin Iacob, asociatia utilizatorilor de servicii financiar bancare:  "Nu au existat cazuri sa intre cu pusca in banca sa ceara credite. Mai mult, bancile au stabilit prin evaluatorii pe care ele i-au impus ca aceste garantii sunt mai mult decat satisfacatoare".

Bancherii nu sustin initiativa, pe motiv ca speculantii imobiliari vor beneficia de lege.

Potrivit unor date prezentate de cei de la BNR, dintre primii 50 de debitori cu cele mai mari credite ipotecare, 24 au restante. Ar fi vorba de dezvoltatori imobiliari sau persoane care si-au cumparat mai multe case ori terenuri.  

Bogdan Preda, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania: "Cineva opreste Ferarriul la usa bancii si da cheile vilei sale de la mare sau de la munte pe care el considera ca nu o mai poate plati."

Nicolae Cinteza, BNR: "Se cauta un fraier caruia sa i se puna in brate imobilele respective. Ce sa faca banca cu imobilele?

Bogdan Ciuca: Nu trebuia sa dati creditul.

Nu, creditul e o afacere pe care banca si-o asuma si si-o asuma si un partener.

E, si-o asuma mai mult partenerul, se pare."  

Textul a fost votat marti in comisia juridica si miercuri a intrat in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional. Daca trece de Camera, legea trebuie promulgata de Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare. Isi produce efectele la 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.  

Bancile ameninta ca vor scumpi creditele si vor cere avans mai mare la cumparara unei case, daca legea va fi adoptata.  

ARB: Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile catre banci pericliteaza piata creditului imobiliar

Adoptarea legii privind darea in plata a unor bunuri imobile catre banci, in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, pericliteaza piata creditului imobiliar si va restrictiona drastic accesul la creditare, atentioneaza Asociatia Romana a Bancilor.  

De asemenea, ARB, "ca reprezentanta a intregii comunitati bancare", precizeaza ca "in ciuda caracterului invocat de legiuitor, pretins social, aceasta lege va avea consecinte contrare si va impacta nefavorabil accesul la credit imobiliar al tuturor categoriilor sociale", transmite Agerpres.

"Aceasta lege va avea, de asemenea, prin restrictionarea accesului la credit, un impact negativ pe orizontala asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei constructiilor, industriei materialelor de constructii si numarului de tranzactii imobiliare. Legea adoptata induce riscuri sistemice sectorului bancar din Romania, avand impact asupra stabilitatii financiare a acestuia prin afectarea solvabilitatii bancilor cu posibile consecinte asupra deponentilor. In plus, aceasta lege genereaza impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casa, care este garantat de FNGCIMM in proportie de 50%", noteaza ARB.  

Asociatia este de parere si ca legea adoptata contravine prevederilor din Constitutia Romaniei, dreptului european in vigoare, respectiv Directivei 17/2014, si Codului Civil. Astfel, aceasta lege incalca principiile ne-retroactivitatii, predictibilitatii si proportionalitatii legii, precum si dreptul de proprietate prevazute de Constitutia Romaniei.  

"Comunitatea bancara solicita alinierea prevederilor nationale la cadrul european dat de Directiva 17/2014 privind returnarea sau transferul catre creditor al garantiei sau al veniturilor obtinute din vanzarea garantiei. Directiva europeana mentioneaza ca partile dintr-un contract pot decide de buna voie si doar pentru viitor, incepand cu data de 21 martie 2016, ca returnarea/transferul catre creditor al garantiei este suficienta pentru a rambursa creditul. Aceasta lege va putea fi speculata de clienti care nu prezinta probleme sociale, avand capacitate de rambursare si care, sub efectul legii, vor anula garantii materiale complementare - instrumente bancare de tipul avalului, transferand astfel pierderea proprie asupra sistemului si, implicit, asupra deponentilor. Astfel, au fost create premisele ca bancile sa reanalizeze conditiile de creditare in sensul inaspririi acestora, cel putin pana la clarificarea situatiei", se subliniaza in comunicatul Asociatiei Romane a Bancilor.