Modul de calcul al indicatorului cunoscut sub denumirea de grad de indatorare a fost modificat dupa o analiza profunda a datelor bancare, se arata intr-un comunicat al Comitetului Basel, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Modificarea include o relaxare a prevederilor referitoare la compensarea activelor si pasivelor din relatia cu un singur partener de trading, reducand astfel marimea activelor luate in cacul la stabilirea gradului de indatorare.

Autoritatile de reglementare au decis sa modifice regula referitoare la indatorare pentru a da bancilor mai multa flexibilitate, in practicile contabile, la calcularea raportului. Alte modificari permit evitarea contabilizarii duble a unora dintre tranzactiile cu instrumente derivate.

"Finalizarea reglementarii internationale privind gradul de indatorare este un pas important catre aplicarea deplina a legislatiei concepute in timpul crizei financiare", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care este si presedintele Grupului Guvernatorilor si Sefilor Autoritatilor de Supraveghere care coordoneaza Basel.

Gradul de indatorare are rolul de a reduce dependenta bancilor de datorii, prin stabilirea unui standard minim pentru nivelul capitalului, ca procentaj din active.

Comitetul Basel a decis modificarea modului de calcul al marimii activelor bancilor, dar nu si procentajul fondurilor proprii. Astfel, bancile trebuie sa detina capital echivalent cu minim 3% din active, fara sa poata include in calcul investitiile cele mai ricante.

Banci precum BNP Paribas, Bank of America si Citigroup au cerut modificare proiectului referitor la gradul de indatorare, publicat anul trecut, despre care au sustinut ca va afecta negativ cresterea economica si crearea de locuri de munca, intrucat emisiunile de obligatiuni ale guvernelor ar fi devenit mai costisitoare, iar institutiile de credit ar fi fost tentate sa investeasca in alte active mai riscante.

Bancile trebuie sa declare in ce masura respecta aceasta regula pana in 2015, masura urmand sa devina obligatorie in 2018.

Actiunile bancare au evoluat in crestere in urma informatiei. Titlurile Deutsche Bank sunt in urcare cu 3,9%, iar Barclays cu 2,2%. Un indice Bloomberg care include 44 de banci si companii de servicii financiare din Europa este in urcare cu 1,2%.