"Incepand din aceasta luna societatile mari pot recupera prin intermediul EximBank pana la 50% din dobanda pe care o platesc la creditele pentru investitii in lei contractate de la bancile comerciale. Pana in prezent, produsul «Compensatia de dobanda la creditele in lei» era disponibil numai intreprinderilor mici ÅŸi mijlocii, dar aria de adresabilitate a fost extinsa la toate categoriile de societati comerciale", se arata intr-un comunicat al bancii, citat de Mediafax.

Compensarea partiala a dobanzii este un ajutor de minimis, societatile comerciale putand beneficia de aceasta schema de ajutor de stat pana in 2011. Companiile pot solicita compensarea partiala a dobanzii pentru creditele de investitii contractate dupa 1 ianuarie 2006. Valoarea maxima a ajutorului obtinut de un beneficiar in cadrul acestei scheme nu poate sa depaÅŸeasca echivalentul in lei a 200.000 euro pe o perioada de pana la 3 ani fiscali.

"Estimam ca anul acesta peste 1.000 de agenti economici vor putea beneficia de aceasta facilitate generatoare de lichiditate", a declarat in comunicat Ionut Costea, preÅŸedintele EximBank.

EximBank a acordat anul trecut compensatii de dobanda in valoare de aproximativ 15 milioane de lei, numarul intreprinderilor mici ÅŸi mijlocii care au beneficiat de aceasta facilitate fiind de circa 450.

Banca de Export-Import a Romaniei EximBank este o institutie specializata prin care se deruleaza activitati de sustinere a mediului de afaceri romanesc ÅŸi a tranzactiilor internationale. EximBank ofera finantari, cofinantari, refinantari, asigurari, reasigurari, garantii, destinate sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii ÅŸi a utilitatilor de interes public, dezvoltarea regionala, sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator.