"Va rog sa inaintam o adresa Bancii Nationale prin care conducerea BNR sa se prezinte miercurea viitoare in fata Comisiei cu un raport asupra modului cum s-a implicat in aceasta actiune (problema creditelor in franci elvetieni - n.r.), ce discutii a avut cu bancile care au dat credite in franci elvetieni si cu ce solutii au venit acestea. Sa ne spuna daca Banca Nationala face inlesniri in rezolvarea problemei dintre clienti si banci", s-a adresat colegilor Eugen Nicolaescu, vicepresedintele Comisiei Buget-Finante-Banci din Camera Deputatilor, potrivit Mediafax.

Nicolaescu a cerut ca BNR sa prezinte in fata Comisiei mai multe date, respectiv cate contracte de credit au fost negociate in aceasta perioada de catre banci, odata cu aprecierea monedei elvetiene, cate persoane fac fata conditiilor dificile din prezent si ce solutii s-au gasit.

"Sa vedem ce solutii au gasit institutiile cele mai competente din acest punct de vedere. Putem sa invitam BNR, la cel mai inalt nivel, sa vedem daca lucrurile sunt tratate cu responsabilitate", a spus Nicolaescu.

La randul sau, deputatul liberal Andreea Paul a solicitat ca banca centrala sa trimita Comisiei, pana miercurea viitoare, un raport scris cu raspunsul la sapte intrebari pe care le-a adresat saptamana trecuta la audierile din Comisie directorului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"A trecut o saptamana de cand am ridicat sapte intrebari punctuale catre BNR si inca nu am primit niciun raspuns. Rog ca, pana saptamana viitoare, BNR sa trimita un raport scris cu raspunsul la cele 7 intrebari. Am adresat atunci trei intrebari si catre ARB (Asociatia Romana a Bancilor - n.r.), va rugam sa ne trimiteti o sinteza a deciziilor individuale a celor 11 banci care au acordat credite in franci, tot pana miercuri, pentru a putea sa le discutam pe fond", a spus Paul.

Ea a solicitat ca miercurea viitoare Comisia sa se intalneasca la audieri cu toate institutiile responsabile pentru ca acestea sa comunice rezultatele discutiilor si negocierilor.

Totodata, deputatul a punctat ca a primit "semnale din piata" potrivit carora negocierile individuale intre clienti si banci sunt "sortite esecului in bloc".

La sedinta de miercuri si-a anuntat participarea si ministrul Finantelor, Darius Valcov.

Cursul pentru franc anuntat de BNR a scazut marti cu 1,3%, la 4,4269 lei, si s-a indepartat astfel pentru a doua sedinta consecutiv de maximul istoric de 4,5817 lei atins vineri. Paritatea pentru franc a scazut cu 5,71 bani, in urma deprecierii monedei elvetiene pe pietele externe in partea a doua a zilei de luni, dar si a unei usoare intariri a monedei nationale in fata euro.

Francul a inregistrat vineri un nou maxim, la 4,5817 lei, dupa mai multe sedinte in care a doborat record dupa record, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei.