Premierul Victor Ponta a declarat ca nu va intelege niciodata opinia Consiliului Fiscal privind a treia rectificare bugetara din acest an, "care spune sa nu platim ce avem de platit prin hotarari judecatoresti", adaugand ca Fondul Monetar International si Comisia Europeana agreeaza aceasta masura.

"Putem sa nu mai platim nimic din ce trebuie sa platim in 2015, terminam anul cu deficit 0,a2% din PIB, dar la anul tot trebuie sa platim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urma. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Nu am sa inteleg niciodata punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun sa nu platim ceea ce avem de platit prin hotarari judecatoresti. Aceasta rectificare ne ajuta sa platim hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori, de functionari publici, de magistrati si este prima data cand nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autoritatilor locale", a spus Ponta in sedinta de guvern. 

A treia rectificare bugetara din acest an va fi aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin derogare de la legea care interzice efectuarea a mai mult de doua rectificari pe an si nu mai tarziu de 30 noiembrie.

Rectificarea bugetara incalca mai multe prevederi legale si arata incapacitatea Guvernului de programare și executie a bugetului, privind in special investitiile, potrivit Consiliului Fiscal, care arata totodata ca plata in avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.

"Consiliul Fiscal considera ca decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetara, incalcand in mod flagrant prevederile legilor in vigoare relevante (pe care le suspenda temporar printr-o ordonanta de urgenta), este dovada unei evidente incapacitati administrative de programare si executie a bugetului, in special a cheltuielor de investitii. In plus, este dificil de inteles oportunitatea achitarii in avans a drepturilor salariale restante comparativ cu esalonarea programata initial prin apelul la o multitudine de incalcari ale regulilor fiscale statuate prin legile in vigoare, in conditiile in care apare drept putin probabil ca aceasta sa usureze constructia bugetara pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevanta din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene si din prevederile Pactului de Creștere si Stabilitate si Compactului Fiscal", arata Consiliul Fiscal. 

Argumentul Executivului privind "excedentul bugetar inregistrat la 10 luni, ca urmare a cresterii incasarii veniturilor bugetului general consolidat fața de estimari si avand in vedere situatia favorabila din perspectiva incadrarii in plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014" este in mod evident fals, intrucat situatia de excedent bugetar dupa 10 luni nu se datoreaza nicidecum unor venituri care sa depaseasca substantial estimarile, ci pur si simplu nerealizarii cheltuielilor cu investitii, arata Consiliul. 

Astfel, la finele lunii octombrie cheltuielile de natura investitiilor erau mai mici cu 2,3 miliarde de lei decat in perioada corespunzatoare a anului trecut, in conditiile in care la nivelul intregului an 2014 programarea bugetara (corespunzator celei de-a doua rectificari bugetare) indica cheltuieli de investitii mai mari cu circa 5,8 miliarde de lei decat in 2013. 

"Din punctul de vedere al Consiliului fiscal, situatia este departe de a reflecta o buna gestiune si executie a bugetului public, fiind dimpotriva marturia unei evidente incapacitati la nivelul administrarii portofoliului de proiecte de investitii publice, de natura sa induca nejustificat un impuls fiscal negativ in economie", conform Consiliului. 

Reprezentantii CF justifica aceasta afirmatie si prin modificarile propuse de a treia rectificare bugetara, in conditiile in care programul de investitii publice consemneaza o noua reducere, de 1,3 miliarde lei, comparativ cu nivelul aferent celei de-a doua rectificari bugetare, cu atat mai mult cu cat aceasta din urma este una foarte recenta, avand loc la finele lunii septembrie.