"In proiectia pe 2017, Romania va avea probabil cele mai mici venituri fiscale, de 25,4% din PIB, cel mai mic nivel de cand avem astfel de date fiscale, de peste 20 de ani. Cum am ajuns aici? Prin reducerile de taxe din Codul Fiscal", a explicat Dumitru in cadrul unei conferinte de specialitate, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, toate partidele politice promit, in special in aceasta perioada, reduceri masive de taxe si impozite, iar contribuabilii isi doresc aceste reduceri pentru ca, din diverse motive, nu vor sa plateasca taxe si impozite.

"Dar daca vom continua la nesfarsit cu aceasta abordare, suntem pe calea sigura catre disolutia statului. Un stat cu venituri foarte mici nu poate supravietui", a subliniat presedintele Consiliului fiscal.

Astfel in opinia sa, Romania va avea, in 2017, cele mai mici venituri fiscale din Uniunea Europeana, cu exceptia Irlandei.

"Media europeana este de aproape 40% din PIB. In aceste conditii, despre ce apartenenta europeana vorbim, cu 25,4% din PIB venituri fiscale. Chiar si Bulgaria este la aproape 30% din PIB venituri fiscale", a mai spus Dumitru.

El s-a referit si la discutiile legate de deficitul bugetar, respectiv de incadrarea acestuia in limita stabilita prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB.

"S-a spus ca Romania nu este singura tara cu astfel de deficit. Fals! Conform Comisiei Europene, in 2017 deficitul bugetar al Romaniei va fi de peste 3% din PIB, in actualele conditii, fara cresterile de salarii discutate. La nivel european este al doilea cel mai mare deficit dupa Spania", a adaugat oficialul citat.

Dumitru a mentionat faptul ca si in privinta deficitului structural, alaturi de Cipru, Romania are cea mai rapida deteriorare a pozitiei fiscale.

In plus, presedintele Consiliului fiscal a amintit, in contextul discutiilor referitoare la presiunile bugetare pe anul viitor, angajamentul politic de a majora bugetul pentru Aparare la 2% din PIB in 2017, de la 1,11% din PIB in prezent (sau 1,48% din PIB daca se adauga si pensiile speciale ale angajatilor din domeniu).

Conform noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2017 cota TVA va fi redusa la 19%, cota impozitului pe dividend va fi redusa de la 16% la 5%, si se vor elimina taxa pe constructii speciale si supra-acciza pentru carburanti.