Consecinta va fi ca investitorii straini vor ocoli Romania din cauza schimbarilor prea dese din domeniul fiscal.

FIC reprezinta interesele a circa 130 de corporatii straine, care au investit in total peste 40 miliarde euro in Romania, aproape doua treimi din valoarea totala a investitiilor straine directe. Companiile respective au o cifra de afaceri anuala cumulata de peste 180 de miliarde de lei, circa 25% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.

Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea. Masura a fost aspru criticata de mai multi manageri si oameni de afaceri, care sustin ca aceasta contribuie la cresterea semnificativa a poverii fiscale intr-un timp foarte scurt.

Reprezentantii FIC sustin ca unele masuri anuntate recent au fost explicate prea putin sau defectuos, nu au fost insotite de un studiu de impact si nu au luat in considerare experienta nefavorabila, din alte tari membre UE si nu numai.

”Membrii FIC considera ca impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductiva. Nu doar ca ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari dar marje ale profitului mici, dar vine in contradictie cu practica Uniunii Europene in acest domeniu si poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei in regiune”, se arata in comunicat.

FIC avertizeaza ca si in cazul altor masuri anuntate, cum ar fi impozitarea venitului global, taxa de solidaritate sau mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul trebuie sa faca un studiu de impact amanuntit.

”Venind pe fondul cresterii salariilor din sectorul public si in general al cresterii cheltuielilor publice, astfel de masuri fiscale pot dezechilibra stabilitatea macroeconomica si bugetara pe care Romania a obtinut-o cu multe sacrificii si tocmai in momentul in care nucleul dur al Europei pune din nou accentul pe aceasta”, au avertizat investitorii.

FIC considera ca intentia Guvernului de a face ”o a doua revolutie a sistemului fiscal intr-o perioada de 6 luni” a creat panica in mediul de afaceri. In acest context, investitorii straini ar putea ocoli Romania.

Anunturile succesive de crestere sau scadere a taxelor si schimbarile frecvente ale politicilor fiscale creeaza incertitudini pentru mediul de afaceri. Pentru investitorii care analizeaza deja posibilitatea de a veni in Romania asta inseamna ca vor amana decizia pana cand lucrurile vor deveni mai clare sau vor investi in alta tara”, se arata in comunicat.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri, la Parlament, ca a discutat cu premierul Mihai Tudose despre unele masuri din programul de guvernare, precum impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate, iar prim-ministrul le-a privit „cu foarte multa grija”, existand posibilitatea ca acestea sa nu mai fie aplicate, daca se constata ca vor crea defectiuni intr-o anumita parte a economiei.