De multe ori, insa, aceste atacuri sunt operate din afara tarii, iar hackerii pur si simplu se folosesc de calculatoarele romanilor, pe care le comanda de la distanta.

Un singur calculator controlat de la distanta de un hacker nu reprezinta un mare pericol public, daca insa criminalul cibernetic are la dispozitie 30 de mii de astfel de calculatoare le poate transforma intr-un server suficient de puternic cu care sa sparga orice sistem electronic bine securizat.

Explicatia vine de la agentul special FBI Paul Vitchok, care monitorizeaza activitatea infractionala din estul Europei. In 2009 a descoperit 4 infractori din Rusia, Republica Moldova si Letonia care, folosindu-se de cateva mii de calculatoare fara acordul proprietarilor, au spart baza de date a unei banci din Statele Unite. Au reusit sa retraga peste 9 milioane de dolari, din 180 de orase, in 12 ore.

Au folosit pentru asta inclusiv calculatoarele romanilor. Oricine se poate infecta daca viziteaza forumuri periculoase si instaleaza programe din surse nesigure. Desi nu ati facut nimic ilegal, va puteti trezi si cu politia la usa.

Daca pana acum romanii erau ocoliti de hackeri din cauza ca aveau putini bani in banci, in prezent lucrurile s-au schimbat. "In primele 6 luni de zile au avut 20 de milioane de alerte", explica Dan Nica, ministrul Comunicatiilor.

Serviciul Roman de Informatii a lansat un program care costa 50 de milioane de euro cu ajutorul caruia sa protejeze cel putin institutiile statului de atacurile cibernetice.