Cursul de schimb a inchis duminica la 5,93 lire pe dolar, in scadere cu mai putin de 1% fata de nivelul de la finele sedintei anterioare de tranzactionare, care a avut loc pe 27 ianuarie, transmite Reuters.

Banca egipteana AlexBank, una dintre cele mai mari din tara, a anuntat dupa incheierea sesiunii ca a incheiat aceasta prima zi de tranzactionare cu un surplus net de lichiditati de 4 miliarde de lire, adica 674.000 de dolari.

Protestele violente din ultimele zile din Egipt pentru demiterea presedintelui Hosni Mubarak au evoluat in acest sfarsit de saptamana in negocieri politice intre putere si opozitie.

Protestatarii sunt inca prezenti in piata Tahrir din Cairo, insa manifestatiile violente au luat sfarsit. Pe strazile Egiptului s-a instalat o atmosfera de calm care inspira stabilitate.

Lira egipteana s-a depreciat la minimul ultimilor sase ani fata de dolar dupa cele doua sedinte de tranzactionare care au urmat primele proteste, desfasurate pe 25 ianuarie.

Banca centrala a cautat in ultimele zile sa insufle incredere investitorilor, iar guvernatorul a aparut la televizor sambata noapte, inainte de redeschiderea bancilor.

"Desigur ca vom avea unele probleme in urmatoarea saptamana, dar suntem capabili sa facem fata pentru ca am mai avut astfel de experiente. Sunt sigur ca piata va functiona ordonat", a declarat Farouk el-Okdah.

Bursa egipteana nu s-a redeschis inca, iar surse oficiale afirma ca va sta inchisa pana marti.

Bancile si bancomatele au fost luate cu asalt duminica de egipteni dornici sa retraga bani, insa nu au avut loc incidente, armata fiind inca prezenta pe strazi pentru asigurarea ordinii.

Sistemul financiar egiptean, la fel ca o mare parte din economie, a fost blocat in ultimele zile de protestele impotriva presedintelui Hosni Mubarak. Manifestantii cer demisia lui Mubarak, iar protestele au degenerat in violente de strada in repetate randuri.