Aproape 680 de mii de români au rămas în urmă cu plata ratelor, iar lista se va lungi, spun specialiştii. Creşterea indicelui ROBOR şi a euro, împreună cu scumpirile de la pompă și din magazine în perioada de sărbători, dau peste cap bugetele celor cu rate la bănci sau la firmele de împrumuturi rapide.

Pe ″listele negre″ ale băncilor au intrat în plus, în ultimele trei luni, 10.000 de români. Aşa s-a ajuns ca, în septembrie, numărul restanţierilor să fie de aproape 680.000.

Pentru finalul de an, veştile nu sunt deloc bune: dobânzile au crescut, iar scumpirile se ţin lanţ.

Liviu Andrei, broker de credite: ”La Prima Casă, clienţii probabil vor strânge cureaua şi vor renunţa la alte cheltuieli, la cele pe care şi le permiteau înainte de această creştere, pentru că altfel vor risca să-şi piardă casele.”

Probleme vor avea atât cei care au credite imobiliare, dar şi cei care s-au împrumutat să-şi ia electrocasnice sau maşini.

Liviu Andrei, broker de credite: ”Cei care vor să evite aceste probleme pe termen mediu ar putea apela la refinanţări, la credite cu dobândă fixă sau pot apela la o perioadă de graţie, de 3-6 luni, fără să plătească dobânda.”

Bancherii se uită cu îngrijorare la ultimele statistici, care arată că cele mai mari restanțe - de peste 4 miliarde de lei - sunt făcute de românii care au rămas în urmă cu plata ratelor mai bine de trei luni. Iar ca valoare, cele mai mari datorii sunt făcute la creditele în euro.

Mari probleme au în ultima vreme şi cei cu rate în lei, pentru că indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în moneda noastră, a dat peste cap orice calcule.

De exemplu, un român cu un credit ″Prima Casă″ plătea în vară o rată de 945 de lei. După creşterea dobânzii, rata s-a mărit cu 180 de lei.

Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR s-ar putea dubla în următorul an, la fel şi inflaţia, în vreme ce leul nu are şanse să se întărească prea curând faţă de euro.