Preluarea, care trebuie aprobata de Banca Nationala a Romaniei, este "ultima etapa a unui proces inceput in 2009, in scopul consolidarii legaturilor dintre Credit Agricole si subsidiarele grupului Emporiki", se arata intr-un comunicat al Emporiki Bank Romania care beneficiaza deja de acces la finantare directa din partea francezilor.

Decizia vine in contextul incertitudinilor privind situatia din Grecia dupa alegerile de duminica, dar si la scurt timp dupa un articol al cotidianului Wall Street Journal care anunta, pe surse, ca francezii ar putea renunta la Emporiki, lasand institutia de credit sa se prabuseasca, daca Grecia iese din zona euro. Transferul vizeaza subsidiarele din Romania, Bulgaria si Albania, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Credit Agricole a preluat Emporiki Bank in 2006. Aceasta din urma este cea mai mare banca cu capital strain din Grecia. 

Emporiki Bank Romania, care functioneaza in tara noastra din 1996, a avut anul trecut pierderi de 5,1 milioane euro, cu 62% mai mici decat cele din 2010. Rezultatele negative din ultimii doi ani au fost determinate de nivelul ridicat al provizioanelor, informeaza Mediafax.