Romanii s-au orientat in mod clar spre creditele in moneda nationala.  

Valoarea lor a urcat in noiembrie cu peste 2% fata de octombrie si cu 30,3% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Dana Demetrian, vicepresedinte retail banca comerciala: "Credem ca stabilitatea si in cresterile care s-au inregistrat la nivel salarial au condus la aceste cresteri de credite si, bineinteles, cu o mare pondere cresterea creditelor de consum".  

Cu toata crestere spectaculoasa a creditelor in lei, valoarea acestora este inca mai mica decat a celor in valuta, desi acestea s-au redus cu 10% in ultimele 12 luni, in mare parte prin refinantari in moneda nationala.  

Dragos Cabat, analist finaciar:  "Explicatia este ca o mare parte din aceasta crestere, deci din cei 30%, 10% inseamna inlocuirea creditelor in valuta cu credite in lei, deci nu este o crestere reala, efectiva".

Creditele imobiliare au urcat pana la aproape jumatate din total, in special datorita programului "Prima casa", dar sunt banci care depasesc acest nivel.  

Dana Demetrian, vicepresedinte retail banca comerciala: "Creditele de consum incep sa se simta din ce in ce mai mult ca si pondere, ponderea pe care o avem a ramas aceeasi, creditele imobiliare avand o pondere mai ridicata, mai mare de 50%".

Analistii avertizeaza insa ca o accelerare a creditarii poate avea si efecte nedorite.  

Dragos Cabat, analist finaciar: "Daca vedem o crestere a creditului prea mare asta inseamna ca si consumul va creste exagerat de repede, pe de o parte asta inseamna un volum al importurilor mai ridicat, pe de alta parte inseamna ca romanii se supraindatoreaza din nou, oamenii uita foarte repede, uita ca la-a fost greu in 2009, in 2010". 

Tentatia creditarii va fi insa mare, deoarece dobanzile la imprumuturile in lei vor ramane mici tot anul viitor.