Desi au trecut la sistemul de raportare financiara internationala, bancile calculeaza in continuare necesarul de provizioane potrivit standardului romanesc de contabilitate, inclus in filterele prudentiale constituite de banci ca rezerve. Provizioanele pe RAS au crescut in septembrie cu 1 miliard de lei, la aproape 46 de miliarde lei, dar nu reflecta toate reclasificarile creditelor restructurate, noteaza Mediafax.

In acelasi timp, provizioanele pe IFRS au crescut in septembrie la 34,36 miliarde lei, de la 33,74 miliarde lei la finele lunii august, cu mult peste media lunara din ultimul timp.

La mijlocul anului provizioanele au avut o crestere mai accentuata, tot dintr-o masura a BNR, care a cerut auditorilor, ca si anul trecut, sa verifice in ce masura garantiile sunt corect reevaluate. Fata de finele anului trecut, provizioanele la iunie au crescut cu 3,4 miliarde lei.

BNR a convenit cu partenerii externi, FMI si CE, sa finalizeze o analiza a restructurarii creditelor, a gradului de incasare dupa restructurare si a modului in care operatiunile s-au reflectat in reclasificarea creditelor.

Pentru a pastra un serviciu bun al datoriilor pentru unele credite, mai ales de valori mari, bancile au "inverzit" imprumuturile, refinantandu-le chiar si de mai multe ori. In ciuda faptului ca rescadentarile sau refinantarile nu aduceau si un grad mai inalt de incasare a creantelor, bancile nu reclasificau creditele si nu constituiau provizioane.

Intrebat despre impactul verificarilor si analizei BNR privind reclasificarea creditelor restructurate si rescadentate, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a estimat ca ar putea impacta semnificativ asupra provizioanelor constituite de banci.

Sectorul bancar romanesc a inregistrat in primele opt luni un profit de 1,5 miliarde lei, in crestere cu 30% fata de iunie, cand ajunsese la un rezultat de 1,15 miliarde lei, dupa ce anul trecut a consemnat pierderi cumulate de 2,3 miliarde lei, pe fondul cresterii provizioanelor.

Profitul cumulat al bancilor s-a situat in primul semestru la 1,15 miliarde lei, dupa ce in perioada similara a anului trecut sistemul inregistrase pierderi de 200 milioane lei.

Pe tot parcursul anului trecut, sectorul bancar a ajuns la pierderi de 2,3 miliarde lei, "ca urmare a cresterii substantiale a volumului de provizioane aferente riscului de credit, pe fondul cresterii volumului creditelor neperformante, respectiv al reevaluarii garantiilor", potrivit raportului, care noteaza ca bancile de talie mare au reusit in general sa ramana pe profit.

In sistemul bancar romanesc activeaza 41 de institutii de credit, odata cu intrarea pe piata romaneasca a bancii TBI Bank EAD Sofia in primul trimestru. La finele anului trecut erau 40 de banci, dupa incetarea activitatii bancii C.R.Firenze in urma fuziunii prin absorbtie cu Intesa SanPaolo Bank. Din cele 41 de institutii de credit, 27 sunt cu capital majoritar privat strain, 2 cu capital majoritar privat autohton, 2 banci cu capital integral sau majoritar de stat, 9 sucursale ale bancilor straine, la care se adauga si o organizatie cooperatista de credit.

Primele doua banci din sistem, BCR si BRD, au avut o evolutie slaba in trimetrul al treilei. Astfel, BCR a inregistrat o crestere modesta, de cateva milioane de lei, in timp ce BRD a consemnat chiar o pierdere de 10 milioane de lei. Ambele banci se mentin insa pe profit la noua luni. BCR a raportat un profit de 560 de milioane lei la noua luni, iar BRD un profit de 51 de milioane lei. Cele doua banci cumuleaza 41% din profitul pe sistem.