Termenul pana la care bancile sunt obligate sa aduca la BNR pentru avizare noile norme de creditare expira la sfarsitul acestei luni, iar din februarie bancherii ar trebui sa inceapa sa vanda credite dupa noile reglementari, care ingreuneaza accesul clientilor la imprumuturile in valuta.

Cu toate acestea, numai grecii de la Emporiki au anuntat deocamdata ca au primit avizul bancii centrale pentru a vinde credite dupa noile norme, in timp ce alte banci se afla in diferite etape ale acestui proces. ING Bank nu a facut un anunt oficial in acest sens, dar banca a redus la jumatate (de la zece la cinci ani) perioada maxima de acordare a imprumuturilor de consum, un semn ca s-a aliniat la noile prevederi legale.

Cea mai mare banca locala dupa activele detinute, BCR nu a transmis inca noile norme de creditare la BNR. Oficialii bancii nu au precizat cand vor trimite normele, afirmand doar ca vor respecta prevederile legale.

Grecii de la Banca Romaneasca se pregatesc sa trimita normele la avizare in zilele urmatoare. "Noi am finalizat noile norme. Acestea vor fi transmise la BNR saptamana viitoare (aceasta - n.red.)", au precizat oficialii bancii.

Bancile vor putea sa vanda credite conform normelor vechi pana primesc avizul de la BNR, o procedura mai degraba formala, prin care banca centrala se asigura ca ofertele de credite respecta noile directive.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.