Consiliul Guvernatorilor BCE a adoptat joi "majorarea ratei dobanzii la operatiunile principale de refinantare cu 25 puncte de baza, pana la 1,50%, incepand cu operatiunea care urmeaza sa fie decontata la data de 13 iulie 2011", se arata intr-un comunicat transmis joi de institutie.

Totodata, BCE a ridicat dobanda la facilitatea de creditare marginala cu 0,25 puncte, la 2,25%, si dobanda la facilitatea de depozit cu 0,25 puncte procentuale, la 0,75%.

In ultimul an, dobanda de referinta pentru moneda europeana s-a dublat. Tendinta va continua si in 2011, spun bancherii. Dobanda Bancii Centrale Europene influenteaza dobanzile practicate in zona Euro, masurate prin indicele EURIBOR.

In luna aprilie, cand BCE a majorat dobanda cu 0,25% pentru prima data dupa doi ani, indicele EURIBOR a urcat cu tot atat si isi mentine tendinta de crestere.

Indicele EURIBOR este folosit si la noi pentru stabilirea dobanzilor la creditele in moneda europeana prin formula EURIBOR plus o marja. Prin urmare, romanii vor simti si ei cresterea ratelor la credite.

O alta consecinta directa a cresterii dabanzii de politica monetara de catre BCE va fi aprecierea monedei unice, in conditiile in care investitorii vor prefera sa-si tina depozitele in euro, datorita dabanzilor mari. Aprecierea monedei unica va duce, de asemenea, la cresterea ratelor la creditele in euro.

BNR inaspreste creditarea: avansul la imprumuturile imobiliare in euro va fi de 30%. Creditul de consum, limitat la 5 ani VIDEO

Creditele in lei, mai ieftine decat cele in euro. De ce? VIDEO!