Intre acestea, restantele in valuta depasesc ca valoare creditele in lei cu intarzieri la plata de cel putin o zi.. Astfel, asistam la o rasturnare de situatii, comparativ cu cea de la finele anului trecut, atunci cand avansul restantelor in valuta era mult mai accelerat. Chiar si in aceste conditii, ponderea creditelor restante în totalul împrumuturilor este mai mare în cazul lei fată de cea in valuta.

Potrivit BNR, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor in valuta, exprimate in lei, a inregistrat o usoara scadere in luna iunie fata de mai, de la 5,41% la 5,38%. Totodata, soldul creditelor in valuta, exprimat in lei a crescut usor fata de valoare imprumuturilor restante, in conditiile devalorizarii seminificative a leului fata de euro.

Decizia Curtii Constituţionale din luna iunie, ce a declarat neconstitutionala reducerea pensiilor, a adancit si mai mult incertitudinile privind situatia economica a Romaniei si a condus la cresterea cursului de schimb la niveluri maxime istorice in ultimele trei sedinte ale lunii iunie, atunci cand cursul mediu a crescut cu aproximativ 1,56%.