Ipoteza ca Grecia ar putea sa cada intr-o criza de finantare imbunatateste prin comparatie imaginea statelor est-europene, cu deficite mult mai reduse si nevoi de finantare mult mai scazute, arata analiza Bloomberg citata de Mediafax.

Pacific Investment Management Co., compania americana care administreaza cel mai mare fond de obligatiuni din lume, a anuntat ca a adaugat "datorii" din Polonia la portofoliu saptapmana trecuta, iar HSBC Holdings, cea mai mare banca europeana dupa valoarea de piata, a calificat actiunile companiilor din Ungaria drept "oportunitati de achizitie".

Ungaria, primul stat membru UE care a primit un pachet de finantare de la FMI in urma crizei mondiale din 2008-2009, si-a injumatatit deficitul bugetar din 2006 pana acum, iar Polonia a demarat un program ambitios prin care urmareste sa vanda active de stat de 10 miliarde de dolari pentru a echilibra bugetul.

"Piata va recompensa aceste tari pentru ca au inceput sa ia medicamentele potrivite", spune Agnes Belaisch, strateg pentru pietele emergente la Threadneedle Asset Management din Londra.

"Chiar si cel mai indatorat stat din Europa emergenta, Ungaria, arata mai bine decat periferia zonei euro, unde va fi durere in urmatorii doi ani", comenteaza Simon Quijano-Evans, seful diviziei de strategie si economie pentu pietele emergente la Cheuvreux, divizia de brocheraj a grupului financiar francez Credit Agricole.

Mai multe despre acest subiect puteti afla de pe site-ul Mediafax!

Potrivit Morgan Stanley, Romania si Bulgaria se numara printre tarile cu cea mai mare expunere la potentiale riscuri de raspandire a situatiei din Grecia, determinate de anvergura operatiunilor bancilor elene pe aceste piete.