"Sunt si am fost profund ingrijorat. Cred ca voi la fel de ingrijorat maine si saptamana urmatoare", a declarat presedintele american la Canberra.

Puterile europene trebuie "sa sustina proiectul european", a adaugat el.

Ca urmare a temerilor privind extinderea crizei din zona euro la tari "de baza" din blocul monetar, precum Franta, care se confrunta cu cresterea dobanzilor obligatiunilor de stat, bursele asiatice si moneda euro au saczut mieruri.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a scazut cu 2,1%, in timp ce indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis miercuri in coborare cu 0,9%.

Moneda euro a atins minimul ultimelor cinci saptamani fata de dolar si yen, odata cu cresterea aversiunii la risc a investitorilor. Moneda unica s-a depreciat cu 0,7% fata de dolar, la 1,3437 dolari pe euro.

Pretul aurului a scazut cu 1%, la 1.763,39 dolari pe uncie, unii jucatori incercand sa-si acopere pierderile pe active riscante lichidand o parte din pozitiile pe aur.

In schimb, bursa de la New York a inchis marti in urcare, sustinuta de sperantele investitorilor privind ameliorarea situatiei din Europa, unde Italia se pregateste sa prezinte noul guvern.

Bursele europene evolueaza usor pozitiv, la inceputul zilei de miercuri, dupa ce au deschis in scadere, in asteptarea prezentarii guvernului de tehnocrati al Italiei si votului de incredere din parlamentul elen pentru noul executiv.

Situatia politica din Italia si Grecia, unul dintre principalii factori care determina directia pietelor, este inca neclara, implementarea masurilor dure de austeritate necesare pentru stoparea extinderii crizei datoriilor de stat fiind inca pusa sub semnul intrebarii.

La Roma, premierul desemnat Mario Monti ar trebui sa-si prezinte miercuri cabinetul. Randamentul obligatiunilor Italiei cu maturitatea la zece ani a inchis marti peste pragul critic de 7%, multi economisti considerand ca datoria tarii devine nesustenabila la astfel de dobanzi.

Presiunile asupra obligatiunilor de stat au inceput in ultimele zile sa afecteze notabil si Franta. Diferenta dintre dobanda ceruta de investitori pentru a imprumuta Franta si randamentul obligatiunilor de stat germane pe zece ani, titlurile de referinta in zona euro, urcand luni la 190 puncte de baza, adica 1,9 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei euro.