Privata de liderul istoric, al carui nume legendar atragea contributiile unor familii bogate din regiunea Golfului, Al-Qaida Central se confrunta cu grave probleme de finantare si si-a revizuit in scadere planurile, adauga aceste surse.

"Cand Osama traia, Al-Qaida avea mai multi bani", a explicat sub anonimat responsabilul unui serviciul de securitate din Peshawar, marele oras din nord-vestul Pakistanului. "Inainte de moartea sa , am aflat ca aparusera dispute intre el si (succesorul sau egiptean Ayman) Al Zawahiri cu privire la bani. Osama dispunea de fonduri iar Al Zawahiri era liderul operational".

Aflat acum la conducerea Al-Qaida, Ayman Al Zawahiri nu are si nici nu va avea influenta sau conexiunile pentru a colecta fondurile contribuitorilor Golfului, iar finantele miscarii nu au intarziat sa se resimta.

"El nu are prestigiul, increderea, conexiunile. Inca trebuie sa se impuna ca lider. In Golf, legaturile de familie, de trib sunt fundamentale. Moartea lui ben Laden a fost o catastrofa pentru finantele Al-Qaida".

Conform unei surse talibane pakistaneze intervievata de AFP in Karachi, donatorii din regiunea Golfului continua sa finanteze jihadul antiamerican din regiune, insa talibanii afgani sunt preferati ca beneficiari in defavoarea Al-Qaida.

"Au fost serios afectati: nu doar din cauza problemelor financiare dar si din cauza atacurilor avioanelor fara pilot, lipsei de conducere si un moral scazut", asigura de la biroul sau new-yorkez, Richard Barrett, coordonatorul echipei de supraveghere a activitatilor Al-Qaida de la Natiunile Unite.

"Al Qaida a fost atat de compromisa de lipsa unui rol jucat in schimbarile profunde care au afectat lumea araba incat nu mai este considerata ca un beneficiar de interes pentru donatori", adauga Barrett, fost lider al filialei antiteroriste al serviciilor britanice M16.

Pentru Richard Barrett, Al-Qaida Central este victima unei nefericite conjuncturi de factori. "Moartea lui ben Laden, presiunea exercitata asupra liderilor supravietuitori, lipsa de influenta si de capacitate de a actiona global si lipsa de imaginatie si inspiratie. Toate acestea le afecteaza finantele si sustinerea pe care le-ar putea avea in continuare".