Banii ar urma sa fie stransi din imprumuturi garanatate de statele care folosesc moneda unica, precum si din imprumuturi de la FMI.

Acest plan de salvare, la care se va recurge doar in ultima instanta, este fara precedent in Europa. A fost decis duminica noapte, dupa 11 ore de negocieri la Bruxelles, intre ministrii europeni ai finantelor, convocati de urgenta.

Pachetul va consta in imprumuturi din partea guvernelor din zona euro in valoare de 440 de miliarde de euro, la care se va adauga un fond de urgenta al Uniunii Europene, de 60 de miliarde de euro.

De asemenea, Fondul Monetar International va contribui cu 250 de miliarde de euro, in timp ce Banca Centrala Europeana a anuntat ca este pregatita sa cumpere obligatiuni emise atat de guvernele din zona euro, cat si de companiile private, pentru a asigura "profunzime si lichiditate" pe piete.

Imediat dupa anuntul liderilor europeni, au existat reactii si in Statele Unite. Federal Reserve a anuntat ca va lua masuri ce vor permite altor banci centrale sa acceseze mai usor moneda americana. Pachetul de asistenta financiara anuntat de europeni este similar programului TARP lansat de SUA, care a calmat spiritele in perioada crizei din 2007-2009.

Intre timp, Grecia a fost macinata de ample proteste, cauzate de masurile de austeritate anuntate de guvernul de la Atena, care deja "miros" a saracie lucie.

Iar economistii avertizau ca ne paste un efect de domino. Analistii sunt tot mai convinsi ca situatia Greciei ar putea fi urmata cat de curand de Spania, dar mai ales de Portugalia. Saptamana trecuta, au aparut zvonuri ca Spania a inceput discutii secrete cu Fondul Monetar International (FMI) pentru un imprumut de 280 de miliarde de euro.

Nici tara noastra nu o duce mai bine: presedintele Traian Basescu a anuntat masuri dure si fara precedent de reducere a cheltuielilor pentru a evita o marire a taxelor si impozitelor, care ar fi afectat intreaga populatie. Astfel, Fondul de salarii pentru bugetari va scadea cu 25%, iar pensiile vor fi reduse cu 15%. In plus, ajutorul de somaj va fi mai mic cu 15%, iar ajutoarele sociale vor fi acordate mult mai strict.