"In mod cert intr-un orizont de 2-3-4 ani de la aderare creditele vor fi mai ieftine", a explicat Croitoru.

Pe de alta parte, el a enumerat avantajele, dar si dezavantajele intrarii in zona euro, considerand ca avantaje - facilitarea schimburilor comerciale si eliminarea riscului valutar, inclusiv din activitatea de creditare.

La capitolul Dezavantaje, oficialul BNR a aratat ca un soc extern ca actuala criza financiara se difuzeaza in economia romaneasca pe patru canale - curs de schimb, ratele dobanzilor, piata muncii si piata bunurilor, iar dupa adoptarea euro vor ramane doar ultimele doua canale, intrucat politica monetara si cea de curs vor fi preluate de Banca Centrala Europeana.

"Un soc ca cel de acum s-ar fi reflectat intr-un somaj mult mai mare (daca Romania era in zona euro)", a mai explicat el.

Potrivit acestuia, vom adera la euro cu un salariu mai mare decat in prezent doar bazat pe cresterea productivitatii.

Salariul mediu pe care il vor avea romanii la momentul adoptarii monedei euro poate fi mai mare decat nivelul actual doar cu cat va creste productivitatea in urmatorii cinci ani, a explicat el.

"Salariul mediu de acum inmultit cu cresterea productivitatii muncii de pana in 2015. Nu mai mult de atat", a spus Croitoru, intrebat ce salarii vor avea romanii la intrarea in zona euro.

Ultimele date ale Institutului National de Statistica arata, pentru februarie, un castig salarial mediu net de 1.411 lei.

"Clasa politica trebuie sa inteleaga ca obiectivul nostru este sa intram in euro in 2015", a mai spus reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei.

El si-a exprimat optimismul ca Romania va duce la bun sfarsit acordul cu FMI si va reusi sa-si atinga obiectivul de aderare la moneda euro, avand in vedere ca istoric "cu chiu cu vai" a intrat in NATO si UE.

"Adoptarea euro aduce beneficii uriase. Bineinteles ca sunt si constrangeri, dar sunt beneficii foarte mari, in primul rand din privinta protectiei si a valorii monedei", explica seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, intr-un interviu acordat PRO TV cu ocazia vizitei efectuate in Romania la finele lunii martie.

Cu toate acestea, seful FMI ne-a recomandat sa nu ne grabim cu adoptarea monedei unice europene, ci sa ne preocupe mai degraba crearea unui climat economic puternic, pentru ca trecerea sa fie sustenabila.

"Momentul in care trebuie adoptat euro, anul 2015, este posibil in cinci ani de acum, dar sfatul meu e sa nu va grabiti", declara Strauss-Kahn.

"Daca veti adopta euro cu un an sau poate chiar doi intarziere ar fi chiar mai bine. Adevaratul obiectiv este sa  sa ai cifre economice bune pentru a respecta cerintele adoptarii euro si apoi sa realizezi ca ce a fost facut a fost facut in graba", mai spunea seful FMI.

"Nu eu trebuie sa decid. Guvernul trebuie sa faca asta, dar cu siguranta adoptarea euro nu este un obiectiv in sine, este un obiectiv pentru ca Romania a ales sa aiba un program de convergenta la zona economica a euro. Si adoptarea euro nu trebuie facuta doar pentru un an, ci intr-un mod sustenabil", adauga oficialul.

Ce pierde si ce castiga Romania prin trecerea la euro? Reprezentantii BNR si cei ai Guvernului spun ca se va respecta calendarul trecerii la euro indiferent de conditiile economice.