"Nu sunt la acest moment date care sa-mi permita sa afirm ca exista pericolul deflatiei (...) Seria anticipatiilor este mult mai stabila. Daca ne uitam pe grafice, anticipatiile se schimba greu, chiar daca avem volatilitati mari care se manifesta in inflatie. Astfel, daca inflatia se va duce sub 1% in prima parte a anului viitor, anticipatiile nu se vor duce si ulterior vor trage inflatia in sus", a spus Lucian Croitoru, la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR si ARB, transmite Mediafax.

El a raspuns la o intrebare "teoretica", privind posibilitatea contracararii deflatiei prin mijloace fiscale. 

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat recent ca majorarea accizei la carburanti a fost o masura pentru evitarea deflatiei, al carei pericol este mai mare decat cel al unei usoare cresteri a inflatiei intrucat din deflatie nu se iese, generand somaj si recesiune.

In opinia oficialului BNR, singura solutie fiscala eficienta pentru contracararea unui eventual fenomen deflationist ar fi cresterea defcitului bugetar, care indica populatiei si companiilor nevoia de inflatie a statului si ancoreaza anticipatiile in acest sens. 

"In finantele publice, principala problema ramane in continuarea cheltuirea ineficienta. Efortul corect de reforma va fi tot continuarea preocuparilor de imbunatatire a cheltuirii fondurilor publice. Ca sa cresc taxele pentru a avea cheltuieli ineficiente nu este corect. Si asta s-a facut permanent in Romania, cu doua exceptii. In 2010-2011 cheltuielile cu transferurile au crescut mai incet decat cele de capital", a explicat Lucian Croitoru. 

El a aratat ca majorarea impozitelor in general nu stimuleaza productia, intrucat impozitarea ajunge la consumatori, care isi vor restrange cheltuielile, si acest lucru se reflecta in final in rata de ocupare a fortei de munca. 

"Cresti impozitele cand vrei sa stopezi cresterea economica. Dar daca nu sunt fonduri cheltuite eficient si mai cresti si taxele ... Dar un buget este rezultatul unui echilibru politic si degeaba vorbim noi acum pentru ca asta este echilibrul politic. Nu se putea altfel. Daca aveam alt echilibru politic, aveam alt buget", a afirmat oficialul BNR. 

Guvernul a decis in urma negocierilor cu FMI si CE majorarea accizelor pe carburanti cu 7 centi pe litru incepand de anul viitor si indexarea tuturor accizelor in functie de inflatie, introducerea costructiilor speciale in baza de impozitare, cresterea taxelor pe proprietate pentru persoane fizice la discretia autoritatilor locale si majorarea redeventelor pe resurse minerale (altele decat petrolul si gazele). 

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014, daca nu se va renunta la cresterea accizei la combustil, propusa de Guvern.  Seful statului a opinat ca aceasta crestere a accizei va avea impact asupra intregii economii, precizand ca tot ce se va da inapoi la pensii si salarii, va fi "inghitit" de cresterile de preturi.  Potrivit presedintelui, inflatia va ajunge anul viitor la 3,5%-3,6%. 

Desi este de acord ca majorarea accizelor ar putea impacta cu 0,5-0,6 puncte in inflatia de anul viitor, Lucian Croitoru este convins ca BNR are toate parghiile pentru a mentine inflatia in intervalul tintit pentru anul viitor, de 2,5% plus minus un punct procentual.  Prognoza actuala a BNR pentru inflatia de anul viitor este de 3,1%, fara a lua in calcul impactul majorarii impozitelor si taxelor.

Basescu a avansat ideea ca solutia corecta pentru a nu majora accizele la combustibili ar fi renuntarea la sumele suplimentare alocate ministerului condus de Liviu Dragnea si care sunt destinate investitiilor locale.