"Dobanzile la credite scad mult mai incet decat la depozite. Bancile nu le scad pentru ca nu mai au cerere (...) Nu putem nega ca exista ceva ineficienta acolo. Cererea a scazut, dar nu ati vazut disponibilizari de personal in sistemul bancar, si nici nu trebuie", a afirmat Croitoru.

El a adaugat ca in aceste conditii bancile trebuie sa-si acopere un anumit nivel de cheltuieli, sugerand ca sistemul nu trebuie sa faca disponibilizari pentru a putea fi pregatit de reluarea creditarii, iar astfel este obligat sa-si acopere costurile temporar din dobanzi mai inalte la credite.

Oficialul BNR nu crede ca bancile franeaza reluarea cresterii economice, aratand ca in orice criza mai intai s-a revenit economia si cu o intarziere de 2-3 trimestre a fost reluata si creditarea.

El a opinat ca Romania are o baza buna, avand in vedere ca 65-67% din imprumuturile pentru companii sunt destinate IMM-urilor, dar cele care se finanteaza prin banci reprezinta doar 25% din totalul IMM-urilor.

"Totusi, 75% din IMM-uri se finanteaza din resurse proprii, si acestea vor sustine reluarea cresterii economice", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

El a mai declarat ca ar accepta o noua propunere pentru functia de premier, daca ar exista "conditii exceptionale", la fel ca in toamna anului 2009.

"Daca s-ar dovedi ca in conditii exceptionale sunt printre putinele solutii (pentru functia de premier, n.r.), as accepta", a spus Croitoru, intrebat daca ar exista posibilitatea sa incerce sa formeze un guvern.

El a recunoscut ca se intalneste, "din cand in cand", "nu frecvent", cu presedintele Traian Basescu.
 
Intrebat daca Basescu ii solicita parerea si tine cont de aceasta, Croitoru a afirmat "de cate ori intreaba raspund".

"Cred ca in problemele in care ne-am inteles a tinut cont de parerile mele", a mai aratat oficialul BNR.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus ca nu intra in politica pentru ca este obisnuit sa gandeasca lucrurile in mod coerent, iar "in clasa politica romaneasca este foarte greu de mentinut coerenta".

In octombrie 2009, presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, dar acesta a fost respins de Parlament.