Sa luam un exemplu concret. Un depozit pe 3 luni cu o dobanda de 2,8%. La 3.000 de lei depusi in 90 de zile, primiti 21 de lei. Scadem impozitul si raman 17. La orice depozit se deschide un cont curent care vine la randul sau cu un comision de administrare de 2,5 lei pe luna. Il taiem si pe acesta si ramanem cu 3.010 lei. In momentul in care suma este retrasa de la ghiseu, se mai percepe un comision de 0,5%. Asa ca va veti intoarce acasa cu 2.995 de lei, cu 5 mai putini decat ati depus initial. Trebuie totusi spus ca orice depozit pana in 100.000 de euro este garantat de stat, iar banii sunt macar in siguranta.

Bancile incearca astfel sa incurajeze economisirea pe termen lung, unde dobanzile sunt suficient de mari pentru a-i aduce clientului un profit net.

Ionut Stanimir - director comunicare BCR: "Pe termen scurt, vorbim de cele mai multe ori de relatii pasagere cu banca. O relatie medie dureaza aproximativ 3 ani. Un depozit pe o perioada de 3 ani, niciodata nu va produce pierdere".

Magda Sandulescu - director dezvoltare strategie Raiffeisen: "Pentru obiective pe termen scurt de pana la 3 luni recomandam clientilor nostri sa utilizeze un cont de economii care asigura flexibilitatea retragilor in caz de necesitate. Iar pentru obiective de economisire mai indelungata recomandam folosirea depozitelor de la 6 luni in sus".

La un depozit in lei pe 1 an, dobanzile pleaca de la 3% si ajung la 5%.

De exemplu, la un depozit de 5.000 de lei pe un an cu dobanda de 3,3% dupa scaderea impozitelor si a comisioanelor clientul se intoarce acasa cu 5.082 de lei.