Oficialii americani si cei elvetieni se apropie de finalul negocierilor pentru un acord amiabil, in afara justitiei, in contextul unei anchete care vizeaza 11 institutii fianciare, intre care si Credit Suisse, suspectate ca ajuta clienti americani sa ascunda bani de Fisc, au declarat cinci surse.

Elvetia, cel mai mare paradis fiscal pentru bogati, vrea incheierea noilor investigatii ale SUA, dar si sa-si pastreze traditia de decenii a secretului bancar, au spus sursele.

Statele Unite incearca sa obtina informatii despre americanii care au evitat plata de taxe si un angajament al bancilor elvetiene ca nu vor mai facilit astfel de practici. Elvetia a ajuns in acest an la un acord referitor la active netaxate cu Germania si Marea Britanie. "Elvetienii ar vrea sa scape platind, dupa ce au facut la fel si cu alte tari. Pentru Statele Unite nu este in primul rand o chestiune de bani. Este vorba de aplicarea legilor la fel tuturor contribuabililor", a declarat David Rosenbloom, avocat neimplicat in negocieri de la firma de avocatura Caplin & Drysdale Chartered.

Guvernul Elvetiei vrea sa transmita un proiect de acord comisiei pentru afaceri externe din camera superioara a Parlamentului la 10 noiembrie, a afirmat o sursa. Numarul bancilor care ar putea plati pentru rezolvarea amiabila a litigiului cu SUA ar putea include si institutii de credit care nu sunt vizate de investigatii.

In acordurile cu Germania si Marea Britanie, numele clientilor a ramas secret, insa Statele Unite insista asupra divulgarii de date despre clienti, iar bancile ar putea sfarsi prin a preda informatii despre 5.000-10.000 de conturi, au spus sursele.

Citeste si

De ce vocile gadgeturilor sunt de sex feminim. In ce tari Siri, asistenta personala Apple, este..barbat