Guvernatorul a explicat ce inseamna pentru oamenii de rand pactul de stabilitate fiscala.

"Asta inseamna, de exemplu, mai multa munca. Noile reguli europene ne vor obliga sa cheltuim mai bine banii pentru investitii. Se vor face autostrazi cu deficit structural de 0,5% mai multe decat pana acum”, a precizat Mugur Isarescu, guvernatoul BNR.

Prevederile ar trebui sa intre in vigoare in 2013, iar noi trebuie sa le trecem in Constitutie. Premierul se foloseste de pretext ca sa isi rezolve o restanta mai veche.

"Avem cel putin doua motivatii extrem de puternice pentru a revizui Constitutia in anul 2012. Deficit structural de 0,5% si datoria maxima publica de 60% din PIB si Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, conform dorintei electoratului", a explicat premierul Emil Boc.

Intre timp, avem probleme cu bugetul pe 2012.

"Proiectia macroeconomica luata in calcul la buget este mai degraba optimista. Mizam pe venituri prea mari si ar trebui sa reducem cheltuielile cu un miliard de euro”, sustine economistul Ionut Dumitru.

"Nu se pune problema sa taiam cheltuieli. Nu se pune problema, Romania nu trebuie sa taie salarii pensii chiar daca noi am aderat la pactul de stabilitate fiscala. Nu trebuie sa marim impozite si taxe”, spune Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor.

Romania se imprumuta tot mai scump, iar bancile straine nu mai vor sa isi tina fondurile in tara. Agentia de rating Moody’s avertizeaza ca vin vremuri grele. Un nou val de recesiune se va napusti peste Europa si ne va afecta inclusiv pe noi.