Si platile compensatorii vor fi impozitate cu 16% si in acelasi timp vor fi eliminate scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Pensionarile anticipate se ingheata, iar al 13-le salariu nu va mai fi acordat.

"In cazul în care aceste actiuni nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata vor fi implementate actiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenta bugetara anticipata", se arata in document.

Mai mult, Guvernul va ingheta pensionarile anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate vor fi acordate numai daca au fost aprobate in prealabil de echipe de evaluare medicala din Ministerul Muncii.

Guvernul s-a mai angajat in fata FMI si Comisiei Europene sa inceapa procedurile de privatizare sau inchidere pentru Termoelectrica si sa vanda pachetul majoritar de actiuni la CFR Marfa.

De asemenea, Fiscul trebuie sa creasca incasarile din produsele accizabile cu 2 miliarde de lei, respectiv 500 de milioane de euro.

In acest sens, inspectorii fiscali cu atributii in colectarea taxelor si impozitelor vor primi "stimulente adecvate" pentru actiunile desfasurate in vederea diminuarii evaziunii fiscale, masura avand ca principal scop cresterea veniturilor din accize cu doua miliarde de lei fata de nivelurile din 2009.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana ca fiecare dintre cele zece companii monitorizate sa reduca trimestrial datoriile cu 2,5%, diminuarea urmand sa fie efectuata incepand cu al treilea trimestru al acestui an.

Guvernul se angajeaza sa introduca un iimpozit pe cifra de afaceri pentru distribuitorii de medicamente.

Masuri asumate de Guvern pana la 1 iunie:

1.    O reducere cu 25% a salariilor, sporurilor si altor plati de natura salariala pentru toti angajatii din sectorul public (1% din PIB)
2.    O reducere de 15% a pensiilor si altor transferuri sociale (1% din PIB)
3.    Reducerea transferurilor catre autoritatile locale (0,3% din PIB)
4.    Reducerea in continuare a subventiilor pentru incalzire (0,03% din PIB)
5.    Extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital si eliminarea scutirilor acordate programatorilor din sectorul IT
6.    Daca aceste actiuni nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata, vor fi implementate masuri suplimentare, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere

Indemnizatiile sociale care ar putea fi taiate cu 15%:

1.    Alocatia de stat pentru copii
2.    Alocatia familiala complementara
3.    Alocatia de sustinere pentru familia monoparentala
4.    Alocatia de plasament familial
5.    Indemnizatia pentru cresterea copilului
6.    Stimulentul lunar (se acorda in perioadele in care beneficiarii indemnizatiei pentru cresterea copilului realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, situatie in care plata indemnizatiei se suspenda)
7.    Alocatia pentru copiii nou-nascuti
8.    Trusoul pentru nou-nascuti
9.    Sprijinul financiar la constituirea familiei