Un moderator a spus ca sunt multi cei care sustin ca previziunea enuntata recent de seful statului privind obiectivul de deficit zero in 2013 ne condamna la subdezvoltare sau la o noua indatorare care nu va putea fi suportata. "Daca ai deficit zero pentru ce sa te mai imprumuti? E zero, doamna, asta inseamna nimic. Deci si pentru mine si pentru dumneavoastra si pentru telespectatori si pentru cei care reclama ca asta inseamna indatorare mai mare: zero inseamna nimic. Cand ai deficit nimic nu trebuie sa imprumuti nimic", a replicat seful statului, luni, la TVR.

Intrebat cum se poate ajunge in aceasta situatie, Basescu a raspuns: "Reducandu-ne cheltuielile de functionare a statului, cu personalul in primul rand".

"La inceputul anului 2009 erau 1.450.000 de salariati. Acum sunt 1.250.000 si trebuie sa ajungem la 1.150.000 la sfarsitul anului 2012, adica sa debirocratizam fizic statul si, ca efect al lipsei de purtatori de hartii prin ministere, agentii, va trebui sa simplificam legislatia", a adaugat presedintele.

El a mai spus ca Romania are de optat intre riscurile unei austeritati care nu stimuleaza cresterea si o situatie in care imprumuturile pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari. "Noi avem de optat intre riscurile unei austeritati care nu stimuleaza cresterea, ceea ce inseamna un deficit mic, de 1,9%, sau un deficit de 3%, care e mai putin riscant din punct de vedere al operarii lui ca o frana pentru cresterea economica, dar preturile la care ne imprumutam pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari. Intre aceste doua riscuri noi am preferat riscul cel mai mic, al unui deficit care sa nu stimuleze cresterea economica, plecand de la realitatea ca avem si alte resurse de crestere", a spus Traian Basescu.

El a adaugat ca Romania va incepe sa-si plateasca din datorii in primul an cu excedent bugetar, adica 2014. "Stiti cand va incepe Romania sa plateasca inapoi din datorii? In primul an in care avem excedent la buget. In 2014, din crestere economica. Ca sa nu dramatizam (...) Trimestrul III – cresterea va fi de peste 4% din PIB, din cresteri in constructii (...) Pentru anul acesta cresterea prognozata pentru Romania este 1,1% pe tot anul. Am avut 1,7 in primul trimestru, am avut 1,4 in al doilea, avem 4,4 in al treilea si sa speram ca vom avea 2,5 in al patrulea. Asta ne-ar permite sa inchidem anul cu o crestere economica de peste 2%. In practica, pentru ca cifra asta si cele din trimestrul I si II nu sunt in teorie, sunt practice, in conditiile in care am avut un consum scazut. Avem cresterile asa: constructiile 7,2%, agricultura, crestere medie 25%, industria 5,5%, turismul, crestere 17%", a spus Basescu.

El a precizat ca este impresionat de cresterea din domeniul constructiilor, care arata ca Executivul s-a focusat pe investitii, nu pe consum.

Basescu s-a referit si la cresterea din agricultura. "Au fost doi doamne-Doamne, unul a fost Cel de Sus si altul a fost undeva pe la Guvernul Romaniei. Este primul an cand subventiile s-au dat si mai mari decat anul trecut si s-au dat la timp. A fost o buna planificare, care nu vad de ce nu s-ar mentine si la anul", a spus Traian Basescu.

Presedintele declara, recent, la o intalnire cu oameni de afaceri germani, ca obiectivul Romaniei este sa aiba, in anul 2013, un deficit bugetar zero. "In 2010, deficitul bugetar al bugetului de stat consolidat a fost 6,5 procente. Anul acesta, vom avea un deficit sub 4,4. Iar bugetul, deja trecut in prima citire prin Guvern, are un deficit pentru 2012 de 1,9 procente. Iar obiectivul nostru este sa avem anul 2013 cu un deficit bugetar zero", a declarat Traian Basescu.

Seful statului mentiona, in 25 octombrie, necesitatea revizuirii tintei de deficit, apreciind ca ar fi bine ca nivelul acestuia sa fie "mult mai mic" de 3% si ca Guvernul trebuie sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut.

Deficitul bugetar in Romania a crescut constant in ultimii ani. Astfel, in 2006 deficitul a fost de -1,7% din PIB, in 2007 a fost de -2,6%, 2008 -5,7%, 2009 -8,5% si 2010 -6,4%.