Cardurile de credit vor deveni din ce in ce mai populare, cred bancherii care vin cu tot mai multe facilitati. Sistemul functioneaza astfel : cu acest tip de card platiti impozitul, factura de gaz sau de curent si ulterior, suma folosita devine un credit care se plateste in 10 sau 12 rate lunare fara dobanda.Trebuie sa stiti insa ca puteti imprumuta cel mult de 3 ori venitul pe care il aveti lunar.

Insa de unde castiga bancile? In primul rand, orice intarziere la plata va poate costa mult: aici vorbim de dobanzi duble, fata de un credit normal. Adica si 30 la suta din suma restanta.

"in zece rate, fara nicio dobanda, fara nicio dobanda"

Ca orice om si Petre Funeriu a reactionat cand a auzit un astfel de mesaj. Are o pensie de 700 de lei si ar fi tentat sa imprumute 2.000 de lei de la banca.

"Lunar trebuie achitat un comision de mentenanta de 4 lei. Iar in prima luna mai trebuie sa platiti emiterea cardului, 150 de mii de lei(15 lei)"

Dupa ce isi face cardul, clientul isi plateste impozitele, asigurarile dar poate sa isi cumpere si alimente sau electrocasnice. Astfel, cine isi achita in aceasta perioada darile la primarie beneficiaza si de reducerea de 10 % dupa care plateste 10 rate lunare fara dobanda.

“ Cand piata nu este atat de buna din punct de vedere financiar oamenii sunt interesati de economisire. Asa ca, dobanda zero este un mare avantaj financiar.", spune lgaz Kaya, director marketing Garanti Bank.

Potrivit reprezentantilor bancilor, numarul cardurilor de credit va creste in partea a doua a anului atunci cand si economia va da semne de relansare.