Cele mai intalnite metode de comunicare sunt publicarea pe site-ul oficial a unor materiale educationale sau organizarea unor seminarii si cursuri adresate atat studentilor facultatilor cu profil economic, cat si cadrelor didactice.

Site-ul Bancii Centrale Europeane ofera materiale didactice accesibile publicului prin modalitatea de exprimare si succesiunea logica a informatiilor, prin care se asigura o intelegere generala a relatiei dintre ratele dobanzilor, a fenomenului inflationist si a misiunii principale a Eurosistemului, respectiv mentinerea stabilitatii preturilor.

Majoritatea materialelor au fost elaborate in peste 20 de limbi europene, avand ca obiectiv intelegerea universului bancnotelor si al monedelor prin simularea participarii active a cititorilor.

Daca vrei sa intelegi fenomenul cresterii generalizate a preturilor si importanta stabilitatii preturilor din perspectiva consumatorului final, brosurile si videoclipurile ofera o prezentare generala a acestor notiuni. “Monstrul” inflatiei te va invata ce factori au influentat cel mai mult rata inflatiei inregistrate in luna anterioara, iar personajele Ana si Alex iti vor arata modul in care inflatia ridicata afecteaza consumatorul de rand.

Sectiunea Date Statistice ofera o platforma interactiva utila pentru urmarirea evolutiei inflatiei pe mai multe tari , realizarea comparatiilor si a graficele ce pot forma , mai departe un suport util prfesorilor sau altori vorbitori in elaborarea de prezentari. Cu ajutorul acestei sectiuni vei putea realiza propriile analize si comentarii cu privire la factorii ce determina evolutia ratei inflatiei sau la evolutia acesteia in diferite tari.

Si Banca Nationala a Romaniei a inceput sa se implice in educarea publicului larg cu privire la notiunile financiare inca din 2009, prin lansarea proiectului “BNR – Zilele portilor deschise pentru studentii economisti”. Obiectivul proiectului este promovarea unor activitati in domeniul educatiei financiare care sa contribuie la responsabilizarea economica a cetatenilor. Desi publicul-tinta al acestui proiect este format din studenti si profesori ai facultatilor cu profil economic din principalele centre universitare, scopul final este disiparea informatiei dobandite prin organizarea unor seminarii/ conferinte proprii sau publicarea unor eseuri.

Lista platformelor educationale in domeniul economic nu se opreste aici. Site-uri precum investopedia.com, wikipedia.com sau bized.co.uk ofera instrumente utile in studiul si intelegerea notiunilor financiare. Este nevoie doar de motivatia si dorinta de a intelege fenomenele de baza ale economiei.