"Guvernul federal vrea ca integrarea europeana sa progreseze", titreaza revista germana Der Spiegel, care precizeaza ca Angela Merkel vrea ca sefii de state si de guverne din Uniune sa participe la o reuniune la care sa se puna noile baze juridice pentru UE. 

Consilierul pentru afaceri europene al cancelarului, Nikolaus Meyer-Landrut, a avut discutii la Bruxelles pe aceasta tema, a relatat publicatia. 

"Data pentru o astfel de reuniune urmeaza sa fie stabilita la summitul UE din decembrie", conform Der Spiegel, una dintre ideile Berlinului urmand sa fie legata de rolul Curtii Europene de Justitie, care ar putea, de exemplu, sa aiba dreptul sa supravegheze bugetele tarilor membre si sa le penalizeze pe cele care au deficit. 

Publicatia precizeaza pe de alta parte ca propunerea nu a provocat entuziasmul majoritatii statelor membre. 

"In timpul unei intalniri neoficiale a 10 ministri de Externe, majoritatea au respins ideea unei astfel de reuniuni, avansata de ministrul german Guido Westerwelle", se arata in articol. 

Angela Merkel insista de mai multe luni asupra necesitatii unei integrari europene mai stranse, ca reactie la dificultatile provocate de criza datoriilor din zona euro.