Cei 40 de suspecti au fost ridicati marti dimineata din Constanta, Brasov, Craiova, Cluj sau Bacau. Niciunul nu are mai mult de 30 de ani si pe toti i-a adunat initial aceeasi pasiune: informatica.

Tinerii au inceput sa sparga servere de pe care au furat date de identitate, parole si ip-uri ale unor clienti care plateau acces telefonic prin internet, la anumite companii. Era o forma de distractie, spun procurorii, iar hackerii le foloseau ca sa telefoneze gratuit peste ocean sau in Europa.

Apoi, si-au dat seama ca pot face bani buni folosindu-se de aceleasi infromatii furate. Au incheiat un contract cu mai multe firme care aveau numere cu suprataxa. Intelegerea era ca ei sa telefoneze si sa primeasca un comision pentru asta. Numai ca, evident, sunau de pe conturile unor oameni care habar nu aveau ca sunt incarcati la nota de plata.

Apoi, explica procurorii DIICOT, au mers si mai departe. Si-au infiintat o firma cu numere de telefon cu suprataxa, in Belize si au deschis un cont in Cipru, dupa care au folosit acelasi sistem.

Asa se face ca au reusit sa castige 1 milion de euro, si au pagubit firmele implicate fara voie in afacerea ilegala de alte 11 milioane.

Cu totii sunt acum acuzati de aderare la un grup de crima organizata si savarsire de infractiuni prin atacuri asupra sistemelor informatice.

Doi dintre cei care au coordonat reteaua au mai fost arestati in 2006 dupa ce agentii FBI au sesizat ca cei au clonat pagina unei vestite banci din America. Si atunci au furat datele a zeci de clienti, si apoi le-au golit cardurile.