Huang Nubo, un dezvoltator imobiliar si fost oficial al guvernului chinez, vrea sa cumpere 300 de kilometric patrati din zona salbatica din partea de nord-est a Islandei, unde intentioneaza sa construiasca o statiune turistica si un teren de golf.

Oponentii acestei miscari sunt circumspecti in legatura cu adevaratul scop al achizitiei si sustin ca nu era nevoie de o suprafata atat de intinsa de teren – 0,3% din suprafata totala a Islandei, pentru a construi un hotel.

Miza ar fi, in opinia acestora, o putere geopolitica mai mare a Chinei in zona Atlanticului si asupra tarii membre NATO.

Desi are doar 320.000 de locuitori, Islanda ocupa o zona strategica intre Europa si America de Nord si este vazuta ca un potential nod de legatura pentru navele asiatice, in conditiile in care topirea ghetarilor deschide noi cai maritime polare care fac mai accesibile resursele minerale din aceasta regiune.

In conditiile in care China este una dintre putinele tari din lume care nu resimte efectele crizei financiare mondiale si inregistreaza recorduri de crestere economica, tot mai multi analisti speculeaza faptul ca marea putere asiatica ar putea salva lumea de la colaps.

Moare si ultima speranta. Cata putere mai are China sa salveze lumea

Oamenii de afaceri de la Beijing au anuntat, de altfel, mai multe initiative de investitii majore in mai multe tari europene, iar premierul Emil Boc a vizitat recent China pentru a atrage investitii la Bucuresti.

Boc vinde chinezilor forta de munca ieftina din Romania si promite ajutoare de stat. Ce afaceri chinezesti vrea sa aduca Guvenul la Bucuresti