Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul de Finante a declarat pentru incont.ro ca, in prezent, statul datoreaza companiilor 1,5 miliarde de euro. Acestea sunt datorii neplatite, mai vechi de 90 de zile.

Acesti bani sunt resurse extrase din economie care ar fi putut aduce crestere economica, prin urmare un nivel de trai mai ridicat, dar companiile devin astfel fara voie creditorii statului.

Multe firme au dat faliment pentru ca nu au avut cu ce sa isi plateasca datorii mici de cateva mii de euro, in timp ce ele asteptau sa isi primeasca banii de la stat.

“Sunt firme care pentru sume mici pot intra in faliment desi acestea au de recuperate de la stat bani mia multi decat datoreaza bancilor sau furnizorilor”, a explicat pentru incont.ro Theodor Stolojan, prim-vicepresedinte PD-L.

Companii precum Energocontructia (firma de constructii), LaborMed Pharma, Electrica, firma de salubrizare Urban sau Relad (companie de distributie de produse farmaceutice) asteapta inca sa isi primeasca banii de la stat pe contractele semnate in anii trecuti.

Potrivit europarlamentarului Theodor Stolojan, aceasta suma de 1,5 miliarde de euro este mult mai mare ca efect in economie.

Este interesant de vazut care este efectul in lant al acestor datorii in economie. Este clar ca multe dintre firmele care isi asteapta banii de la stat nu si-au platit o parte din furnizori tocmai pentru ca nu au avut de unde, iar acei furnizori au blocat platile mai departe”, a explicat Stolojan.

Acesta a mai spus ca este greu sa devii agresiv in relatia cu statul chiar si atunci cand nu iti primesti banii pentru ca acest lucru va avea repercusini in viitoarele afaceri pe care firma respectiva intentioneaza sa le mai aiba cu institutiile statului.

“Creditorii statului pot actiona statul in judecata insa apoi pierd contracte pentru licitatii viitoare”, a explicat Stolojan.

In opinia prim-vicepresedintelui PD-L, un alt motiv pentru care companiile la care statul este dator nu “tipa dupa bani" este ca sunt "supraestimate contractele pe care acestea le-au incheiat cu statul”.

“Majoritatea firmelor care au de recuperat bani dela diferite institutii au relatii vechi cu statul. Stiu ca mai devreme sau mai tarziu isi vor recupera banii”, a mai spus liderul partidului aflat la guvernare.

Practic, avem o problema de moralitate din ambele parti problema care promoveaza neincrederea. “Romania are o problema de corectitudine veche de 20 de ani la legea contractelor”, a punctat Stolojan.

Tara noastra a primit deja anul trecut de la FMI o derogare la plata datoriilor catre firme.