In timp ce Grecia incearca cu disperare sa evite intrarea in incapacitate de plata a datoriilor, companiile americane, intre care si Bank of America, se pregatesc pentru ceea ce in trecut era considerat de neconceput, si anume ca statul elen va fi nevoit in curand sa paraseasca zona euro, relateaza cotidianul New York Times, preluat de Mediafax.

Nimeni nu stie cat de mare ar fi unda de soc provocata de un exit al Greciei, dar marile banci americane si firmele de consultanta au facut recomandari clientilor astfel incat sa fie pregatiti pentru un astfel de scenariu.

JP Morgan nu a dorit sa isi asume vreun risc si a creat noi conturi pentru cativa mari clienti americani, rezervate pentru drahme sau oricare alta moneda ar succeda euro in alte tari.

Grupul auto Ford si-a configurat sistemele IT astfel incat acestea sa poata efectua imediat operatiuni in noua moneda elena.
Aceste pregatiri contrasteaza cu asigurarile venite din partea politicinilor europeni, potrivit carora criza poate fi tinuta sub control, iar uniunea monetara va rezista.

Liderii Bancii Centrale Europene (BCE) vor discuta joi noi masuri care sa reduca presiunile asupra tarilor europene indatorate.

Bancile centrale, asemenea Ministerului german de Finante, au analizat la randul lor implicatiile unei iesiri a Greciei din zona euro, dar au fost secretoase in privinta planurilor.

Unele corporatii incep insa sa recunoasca faptul ca sunt pregatite daca Grecia sau alta tara vor renunta la euro. Printre companiile europene care au confirmat ca se pregatesc pentru un exit al Spaniei se numara Iberia Airlines si British Airlines.

"Analizam mai multe scenarii, inclusiv unul in care una sau mai multe tari decid sa treaca la alta moneda", a declarat Roger Griffith, director de risc la MasterCard.

Compania Visa a confirmat la randul ei intr-un comunicat ca are capacitatea sa asigure "o tranzitie lina la o noua moneda, cu probleme minime pentru clienti".