Ministrul spaniol al Muncii, Valeriano Gomez, a precizat ca masura de restrictionare a pietei muncii nu ii afecteaza pe romanii care lucreaza acum in Spania si nici pe cei care sunt in somaj.

"Nu a fost luata decizia usor, de vreme ce s-a trecut de la 200.000 la 860.000 de romani, iar romanii sunt primul grup extranational care cotizeaza la sistemul de asigurari sociale: 300.000 de oameni. Vom analiza la finalul fiecarui an aceasta decizie si speram sa fie cat mai putin in vigoare. Trebuie sa asteptam sa se refaca economia", a declarat ministrul Valeriano Gomez.

El a adaugat ca nu impartaseste criticile primite de la sindicatele spaniole, precizand ca 30% dintre romanii din Spania sunt someri. "Nu este o masura discriminatorie, este o masura tranzitorie dupa trei ani de criza", a mai spus demnitarul spaniol.

La finalul discutiilor de la Madrid, ministrul roman al Muncii, Sebastian Lazaroiu, a recunoscut ca, in Romania, decizia nu a produs bucurie, dar ca autoritatile de la Bucuresti inteleg situatia dificila si apreciaza ca au fost informate din primul moment. Cu toate acestea, ministrul roman a atras atentia ca romanii sunt cetateni europeni.

"Trebuie sa urmeze o decizie si o analiza a Comisiei Europene si asteptam aceasta decizie. Am incercat sa ne asiguram ca masurile sunt foarte clare atat pentru romani, cat mai ales pentru functionarii care aplica aceasta decizie. Am decis sa infiintam un grup de lucru care sa urmareasca aplicarea acestei decizii, astfel incat sa nu fie abuzuri. Vom introduce o linie verde la care romanii sa poata semnala neclaritatile", a declarat ministrul Sebastian Lazaroiu, apreciind ca romanii din Spania sunt foarte bine integrati acolo.

Demnitarul roman a discutat, joi, inainte de intalnirea cu omologul spaniol, cu asociatiile de romani din Spania, care au reclamat ca nu inteleg cum ii afecteaza masurile anuntate de Guvernul spaniol, solicitand ministrului sa ceara clarificari omologului, Valeriano Gomez.

Ministrul Sebastian Lazaroiu a transmis comunitatii de romani ca Spania are nevoie de romanii care muncesc acolo si ca sub nicio forma masurile anuntate nu sunt atat de grave pe cat au fost interpretate, precizand ca nu-i va afecta pe cei care muncesc deja acolo.

Guvernul spaniol a decis, vinerea trecuta, sa impuna restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani.