"Exista promisiunea MFP ca vom avea norme (la legea privind impozitarea veniturilor din dobanzi – n.r.), probabil, in cursul acestei saptamani. Aceasta este o informare neoficiala primita de la colegii nostri din Ministerul Finantelor", a spus Radu Ghetea, care ocupa si functia de presedinte al CEC Bank, scrie Mediafax.

El a precizat ca CEC Bank a aplicat impozitarea intregii dobanzi si, in cazul in care va exista o alta abordare, va chema clientii pentru a le returna banii. Pe de alta parte, insa, CEC Bank a majorat cu 16% ratele dobanzilor aplicate depozitelor la termen pe 3, 6, 9 si 12 luni constituite de persoanele fizice incepand cu 1 iulie, pentru a stimula clientii sa economiseasca.

In schimb, Raiffeisen Bank a decis sa suspende retinerea impozitului de 16% din dobanzile platite clientilor la depozite, care se aplica din 1 iulie, pana la publicarea normelor de aplicare a Ordonantei de Urgenta prin care a fost modificat Codul Fiscal in Monitorul Oficial.

"Raiffeisen Bank a decis suspendarea retinerii impozitului pe dobanzi pana la publicarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal", spune Corina Vasile, directorul de comunicare al Raiffeisen Bank, potrivit Ziarului Financiar.

Cum vor fi impozitate dobanzile?

"Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen realizate pana la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Prin sintagma «dobanda realizata» se intelege dobanda inregistrata in contul de depozit al titularului. In consecinta, in masura in care dobanzile sunt inregistrate in contul curent sau in contul de depozit al titularului pana la data de 30 iunie 2010 acestea sunt venituri neimpozabile", potrivit unei scrisori trimise Asociatiei Romane a Bancilor de catre Ministerul Finantelor.

Astfel, la depozitele la termen cu plata dobanzii la scadenta, castigurile inregistrate dupa 1 iulie vor fi impozitate integral, chiar daca cea mai mare parte a perioadei de economisire s-a scurs inainte de aceasta data.

Sistemul avanteajeaza clientii care au optat pentru depozite la termen pentru care plata dobanzii se realizeaza lunar, independent de scadenta finala. In acest caz, impozitul se aplica numai pentru dobanzile marcate efectiv dupa 1 iulie.

"Nu cred ca impozitarea veniturilor din dobanzi ii va descuraja pe romani, pentru ca impozitarea dobanzilor a mai avut loc in Romania. Este, de asemenea, un lucru care se intalneste si in alte state. Sper din toata inima ca intr-un termen relativ scurt sa se revina si sa nu se mai impoziteze dobanzile", a mai spus Ghetea.