In prezent, proiectul de act normativ prin care vor fi introduse aceste facilitati se afla in lucru la Ministerul Finantelor.

"Obiectivul meu este ca actul normativ sa intre in vigoare din trimestrul IV al anului 2010 sau cel tarziu la 1 ianuarie 2011", a declarat, duminica seara, premierul Emil Boc, la postul public de televiziune.

El a apreciat ca aceste facilitati destinate cumparatorilor vor contribui la combaterea "micii evaziuni fiscale".

Cumparatorii de bunuri si servicii vor primi de la stat o parte din banii cheltuiti, in schimbul bonurilor fiscale, si vor beneficia de deduceri fiscale pentru lucrari de reabilitare a locuintelor, plafoanele anuale in functie de care vor fi calculate aceste facilitati urmand sa fie decise de Guvern.

Facilitatile au fost anuntate, sambata, de premierul Emil Boc, care a apreciat ca astfel poate fi contracarata evaziunea fiscala.

In cazul bonurilor fiscale, premierul a precizat ca Executivul va stabili un plafon anual, din care un procent va fi returnat consumatorului, ca o metoda de combatere a evaziunii fiscale.

Garda Financiara a anuntat duminica faptul ca a suspendat, in primul semestru, activitatea comerciala a peste 3.500 de firme pentru nedotarea cu case de marcat electronice si pentru neemiterea bonurilor fiscale, numar aproape dublu fata de cel al agentilor economici suspendati, din aceleasi motive, in ianuarie - iunie 2009.

Neemiterea bonului fiscal este contraventie si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 8.000 de lei si 40.000 de lei, atragand si suspendarea activitatii firmei in cauza pentru trei luni.

Presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, Sorin Minea, declara, vineri, ca magazinele de proximitate nu mai dau bonuri fiscale si au inceput sa se aprovioneze de pe piata neagra, dupa majorarea TVA de la 19% la 24%.

Agricultorii au atentionat, dupa ce Guvernul a majorat TVA, ca decizia duce la scumpirea produselor, anuleaza masurile de combatere a evaziunii fiscale si favorizeaza piata neagra.

In plus, Executivul va acorda deduceri fiscale celor care isi renoveaza locuintele.

Potrivit premierului, sunt incluse toate produsele, de la paine pana la bunurile de folosinta indelungata. In plus, cei care isi renoveaza casele sau apartamentele vor primi deduceri fiscale pentru materialele de constructii si serviciile achizitionate.

"Vrem sa punem in practica, prin modificarile propuse la inceputul toamnei la Codul Fiscal, astfel incat sa beneficieze de bonificatii cetatenii care isi realizeaza amenajari ale casei, ale apartamentului, prin deduceri fiscale. Acele lucruri pe care ei le fac li se va scadea din impozitul pe care il au de platit. De asemenea, o masura avuta in vedere este ca toti cei care vor avea bonuri fiscale adunate pana la un anumit plafon sa beneficieze de o prima din acea suma de bani, pentru a-i incuraja sa ceara bonuri fiscale pentru produse care se cumpara in Romania, de la paine pana la lucruri foarte scumpe si de folosinta medie sau indelungata ori de lucrari", a explicat Emil Boc.

Referitor la deducerile fiscale pentru reabilitarea locuintelor, ministrul Economiei, Adriean Videanu, aflat alaturi de premierul Emil Boc, a precizat ca din totalul cheltuielilor efectuate pentru materialele si serviciile utilizate la reabilitarea unei locuinte, un anumit procent care va acoperi "un cuantum stimulativ" va fi deductibil.