Legea este dedicata samsarilor de masini care au facut profituri colosale in anii trecuti. Cei care fac afaceri cu autoturisme second-hand aduse din strainatate trebuie sa plateasca TVA la stat.

Sunt obligati sa plateasca TVA toti cei care intr-un an vand una sau mai multe masini care depasesc impreuna valoarea de 28.700 de euro (circa 118 mii lei) pe an. TVA-ul va fi platit insa pana la urma tot de cumparator, care va constata ca plateste mai mult pentru masina adusa din strainatate.

Potrivit ANAF numai in 2007, cand afacerea era in floare  importatorii de masini au castigat circa 526 de milioane de euro si nu au platit la stat impozit de aproximativ 100 de milioane de euro.

De ce? Pentru ca Fiscul considera vanzarea de masini activitate comerciala si te obliga sa te inregistrazi ca platitor de TVA.

Mai mult, ca si in cazul tranzactiilor imobiliare, daca statul te controleaza si vede ca ai venituri mai mari de 28 de mii de euro pentru care nu ai platit TVA de 19% te oblige sa platesti retroactiv taxele plus penalitatile de 0,01%pentru fiecare zi de intarziere.

Practic statul inchide toate robinetele prin care se puteau face afaceri fara sa platesti taxe.

Ca sa fie sigur ca inchide toate robinetele prin care se putea face evaziune cu masinile aduse din strainatate, statul te obliga sa aduci dovada ca ai platit TVA la achizitia autoturismului daca vrei sa o inmatriculezi.

Citeste si: Fiscul vrea sa stie ce faci cu banii! Iti intra in cont si iti impoziteaza veniturile! Cum comentezi?

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!