In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,3810 - 4,3835 lei, cu 1,5- 1,7 bani peste nivelul de la finalul zilei precedente, de 4,3655 - 4,3665 lei/euro.

Cursul de schimb a deschis sedinta interbancara de joi peste 4,37 lei/euro, dupa ce, potrivit dealerilor, in cursul noptii, pe piata din SUA cotatiile au urcat pana la 4,3710 - 4,3730 lei/euro, ca urmare a intaririi dolarului in raport cu euro, miscare care a determinat corectii semnificative si pentru valutele din regiune.

La deschiderea sedintei de la Bucuresti cursul a inceput sa scada, intrucat jucatorii se asteaptau ca BNR sa intervina indirect pentru a tempera deprecierea leului, iar pentru scurt timp schimburile s-au perfectat la 4,3665 - 4,3684 lei/euro.

Volumul tranzactiilor de pe piata locala a fost redus in prima parte a sesiunii, iar revenirea leului a fost corelata cu recuperarea valutelor din regiune, desi in ultima perioada evolutia monedei nationale nu s-a potrivit cu cele ale monedelor din regiune. Leul a rezistat in fata presiunilor de depreciere spre sfarsitul anului 2011 si la inceputul acestui an.

Ulterior, cotatiile au inceput sa urce, iar la jumatatea zilei euro era cotat la 4,3715 - 4,3725 lei. In a doua parte a zilei, a fost atins un maxim de 4,39 lei/euro.

"Strainii mizau pe interventia bancii centrale, insa paritatea a continuat sa urce, iar unii jucatori au inceput sa-si inchida pozitiile pe leu. Cursul a urcat pana la 4,39 lei/euro, iar la acest nivel banca centrala a intervenit prin vanzarea de euro. Astazi (joi, n.r) s-au inregistrat printre cele mai mari volume din acest an", a spus dealerul unei banci.

Maximul absolut a fost atins pe piata interbancara in iunie 2010, cand euro a fost cotat la 4,4010 lei/euro. Sentimentul negativ din acea perioada a avut la baza majorarea TVA de la 19% la 24% si incertitudinile legate de acordul cu FMI, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate propuse de Guvern.

Leul s-a decorelat in a doua parte a zilei de evolutia monedelor din regiune, care au inregistrat aprecieri de circa 0,7% fata de euro.

"Nu e o miscare foarte mare in contextul financiar. E greu sa-i gasim o explicatie foarte buna. Se vorbeste despre majorarea salariilor, de reducerea CAS, dar aceste subiecte au fost abordate mai bine de o saptamana", a explicat pentru incont.ro Vlad Muscalu, economist ING Bank.

"Piata se asteapta la oarecare derapaje fiscale anul acesta. Cert este ca vorbim despre un curs destul de stabil. Banca centrala poate permite o oarecare mobilitate a cursului. Deprecierea se poate datora si faptului ca investitorii speculativi s-au aratat mai putin interesati de leu, iar BNR sa-l lase mai liber", a adaugat Muscalu.

Primele operatiuni din sedinta de joi de la Bucuresti au fost realizate la 4,3700 - 4,3720 lei/euro, cu 0,45 - 0,55 bani peste ultimele cotatii de miercuri, de 4,3655 - 4,3665 lei/euro. Ulterior, cursul a inceput sa urce, iar la jumatatea zilei bancile cotau euro la 4,3715 - 4,3725 lei

Bancile comerciale au practicat joi dimineata dobanzi de 1,59% - 2,09% pentru plasamentele cu scadenta la o zi, apropiate de cele de miercuri. In schimb, au urcat usor dobanzile practicate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, de la 1,88% - 2,39% la 1,93 - 2,43%.

Pe cine afecteaza deprecierea monedei nationale in raport cu euro

Analistii sustin ca aprecierea monedei europene in raport cu leul nu trebuie sa ne ingrijoreze prea mult, intrucat nu produce efecte negative.

"Este o miscare marginala. Impactul asupra preturilor industriale, preturilor de consum este unul mic. Cresterea cursului euro mai degraba readuce aminte oamenilor ca moneda nationala nu este atat de statica", a conchis Muscalu.