De Gucht, fost sef al diplomatiei belgiene in perioada 2004-2009, si sotia sa sunt anchetati de mai multi ani de Inspectia Speciala pentru Impozite (ISI), din cadrul Ministerului Finantelor, al carei rol este combaterea fraudelor fiscale grave si organizate. 

Comisarul a incercat, fara succes, sa impiedice in justitie accesul ISI la conturile sale bancare. 

Fiscul, care cerceteaza conditiile in care familia De Gucht a cumparat o a doua resedinta in Toscana (centrul Italiei), a descoperit o tranzactie de vanzare a unor actiuni ale companiei belgiene de asigurari Vista asiguratorului britanic Hill & Smith.  Potrivit publicatiei Tijd, Fiscul a trimis o scrisoare lui De Gucht in care ii reproseaza ca a eludat institutia omitand sa declare un profit de 1,2 milioane de euro realizat prin vanzarea actiunilor Vista, in 2005. 

Avocatul comisarului a calificat scandalos termenul de frauda folosit de ISI. In opinia sa, profitul respectiv a fost obtinut in 2001, in momentul intrarii Hill & Smith in actionariatul Vista, fiind la acea data scutit de impozite.  Faptul ca Fiscul a situat castigul in 2005 este doar pentru a evita prescrierea, care este de sapte ani in Belgia, in acest domeniu.