Amenzile date personalului de urgenta din spitale si ambulante, fie ca sunt de stat sau private, pornesc de la 500 de lei si pot ajunge pana la 30.000 de lei. O asemenea sanctiune, de exemplu, poate fi aplicata managerului unui spital, care nu asigura medicamente si materiale sanitare in camerele de garda.

Mai mult de atat, doctorii care interneaza ilegal pacienti care sufera de boli cronice sau nu sunt in stare grava, prin Unitatile de Primiri Urgente, pot plati si 1500 de lei amenda.

Si spitalele private vor fi sanctionate daca, de exemplu, personalul nu acorda primul ajutor unui pacient in stare critica, pacient care nu are posibilitatea sa plateasca. In cazul unui medic amenda ajunge la 30.000 de lei.

Medicii si asistentele de la camerele de garda sunt amenintati cu amenzi serioase daca prin actiunile lor pun in pericol viata pacientilor. Astfel, medicul poate plati intre 1000  si 2000 de lei, iar spitalul intre 10.000 si 25.000 de lei.

Astfel, daca un doctor refuza sa vada un pacient poate fi amendat cu pana la 2000 de lei.

Amenzile sunt foarte mari in comparatie cu salariilor din sistemul sanitar. De anul viitor, medicii buni vor castiga in functie de performante si isi vor putea negocia leafa, daca va intra in vigoare o noua lege a sanatatii.