"Trebuie să facem distincţie între o entitate ca instituţie şi funcţiile pe care le au aceste instituţii. Important este ca funcţiile să nu dispară. Bineînţeles că tehnologiile asigură modele de business şi totdeauna au făcut aşa ceva. Segmentarea pieţelor se face de zeci de ani, iar fintech-ul ajută business-ul. O altă chestiune care este esenţială se referă la distincţia care trebuie făcută între tehnologie, de exemplu blockchain şi criptomonede. Opinia mea este că acestea sunt nişte active financiare, nu sunt criptomonede şi nu vor putea să îndeplinească funcţii de bază ale monedelor. Moneda are întotdeauna în spate un împrumutător de ultimă instanţă. În pieţe, numai statul poate să fie împrumutător de ultimă instanţă. Când sistemul bancar a fost salvat, nu băncile comerciale cu criptomonede s-au salvat. Băncile centrale au intervenit prin emisiune de monedă de bază, după care au urmat măsuri non-convenţionale. Criptomonedele nu vor putea să substituie moneda emisă de banca centrală. Ce se poate întâmpla este ca băncile centrale să aibă monedă digitală, dar emisă tot de banca centrală, iar băncile comerciale vor primi monedă digitală ce se poate multiplica. Sunt de acord, însă, că noile tehnologii conduc la dezintermediere şi cu această trăsătură a descentralizării înţelegem care este virtutea reţelelor", a explicat Dăianu, citat de Agerpres.

Referitor la piaţa de capital din România, oficialul BNR a menţionat că aceasta este una firavă atât prin volumul de tranzacţii, cât şi prin numărul de companii listate.

"Avem o piaţă de capital firavă, nu numai prin volumul de tranzacţii, ci prin numărul de companii listate. Problema pieţelor de capital este una europeană. În SUA, pieţele de capital finanţează trei sferturi rulajul economiei, în timp ce în Europa situaţia este la antipozi, şi cu diferenţe mari între ţări. Una este piaţa de capital de la Londra... 80% din tranzacţiile cu derivative se fac prin Londra şi acestea unt lucruri care nu mai ţin de filosofia Brexit-ului, ci sunt foarte practice. Vedeţi ce greu este unirea pieţelor de capital. La nivel local, companiile mici nu se pot lista în altă parte, dar companiile mari pot. Eu cred că ASF trebuie să se bată în continuare pentru dezvoltarea pieţei de capital locale. Nu este floare la butonieră o piaţă de capital. Aici avem nevoie şi de dorinţa firmelor să se listeze. Trebuie să ajutăm companiile noastre chiar dacă multe preferă creditul bancar şi acest lucru trebuie acceptat. Să nu credem că finanţarea de la bursă este în orice circumstanţă avantajoasă pentru firme, pentru că nu este adevărat", a spus Daniel Dăianu.

Reprezentanţi ai pieţei de capital, precum şi reglementatorul din domeniu au participat, marţi, la cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei cu tema "Tendinţe în pieţele de capital; Dezbatere asupra problemelor pieţei noastre", organizată de Grupul Bursa, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).