"Avem potential de crestere (economica - n.r.) serios diminuat, chiar ne punem intrebarea daca vom putea sa crestem in anii ce vin. Avem dezinvestitie prin ineficienta cheltuielilor publice, avem printre cele mai mari ponderi in PIB investitii publice, dar cu efecte de 2%-3% pentru ca la noi banul este risipit", a afirmat Daniel Daianu la un seminar pe teme economice care avut loc la BNR.

Acesta a adaugat ca este esentiala cresterea productivitatii investitiilor. "Noi am absorbit asa de putine fonduri europene pentru ca utilizam prost banul public. Daca am avea bune practici acasa, nu am avea difiicultati sa absorbim multe fonduri europene. In ceea ce priveste piata muncii, noi trebuie sa reusim o diminuare a costului muncii", a spus Daianu.

Pe de alta parte, el a indemnat analistii din bancile comerciale sa avanseze solutii pentru a incuraja deeuroizarea. "Mai oameni buni, cand lucrati in bancile comerciale, veniti si cu solutii sa incurajam deeuroizarea. Daca intrarea in zona euro nu se va produce in cativa ani, si nu stim cand se va produce, iar pentru a da spatiu de manevra mai mare politicii monetare si politicii de curs ai nevoie de deeuroizare", a mai spus Daianu.

Economistul a mentionat ca bancile comerciale ar trebui sa fie interesate mai mult de utilizarea monedei nationale pentru creditare.

In ceea ce priveste uniunea bancara, Daianu spune ca acest aspect intereseaza in mod fundamental Romania pentru ca are un sector bancar controlat de grupurile straine.

"Noua nu ne este indiferent ce se intampla cu aceasta uniune bancara, daca ea va fi exit-ul din criza, daca va exista simultaneitate in constituirea pe componente ale uniunii bancare si daca Romaniei, pentru a beneficia de uniunea bancara, i se va cere sa contribuie, de pilda, la acea capacitate fiscala", a explicat economistul.