"Biroul permanent al Senatului a luat decizia ca astăzi (marţi - n.r.) să trimită o hârtie Băncii Naţionale a României prin care să solicite domnului guvernator prezenţa în faţa Comisiilor economice şi de buget-finanţe ale Senatului României, hârtie care va pleca astăzi către BNR. Va fi semnată de conducerea Biroului permanent, ca atare domnul guvernator va avea în faţă o hârtie de la Biroul permanent al Senatului şi va decide domnia sa dacă consideră că este oportun sau nu să vină la audierile comisiilor Senatului.(...) Decizia Biroului permanent al Senatului este ca în urma solicitărilor celor două comisii să îl invităm joi, la ora 11,00, pe guvernatorul BNR", a spus Zamfir la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului.

Întrebat dacă prin această propunere nu şi-a depăşit atribuţiile, aşa cum a afirmat senatorul PNL Florin Cîţu, Zamfir a spus că propunerea sa este în conformitate cu Regulamentul Senatului.

"Florin Cîţu poate să spună orice, la câte minciuni a spus încă una nu mai contează. Nu am depăşit în niciun fel atribuţiile. Regulamentul Senatului, articolul 63, prevede foarte clar că orice şef de instituţie publică este obligat să se prezinte la solicitarea comisiilor permanente ale Senatului. Ca atare, în baza acestui regulament eu l-am invitat împreună cu preşedintele Comisiei de buget, propunerea a fost a mea, ca şi Comisia de buget să participe la aceste audieri. Ca atare este perfect regulamentar ceea ce am făcut", a menţionat Zamfir.

Grup de lucru care studiază efectele taxei pe activele bancare

Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) a anunţat, luni, că s-a întrunit într-o şedinţă ordinară, în care a decis crearea unui grup de lucru care să studieze efectele taxei pe activele bancare. La întâlnire au participat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

”În cadrul şedinţei a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Naţională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituţiilor de credit, a activităţii de creditare şi a creşterii economice, introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene”, se arată în comunicat.

Consiliul a decis crearea unui grup de lucru, iar concluziile acestuia vor fi prezentate în 18 februarie.

”Membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Băncii Naţionale a României. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea şedinţă a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019”, se arată în comunicat.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale.

”Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia”, se arată în comunicat.